Advertentie

'Siemens en Bombardier overwegen fusie treinactiviteiten'

De vestiging van Bombardier in Brugge. ©BELGA

De twee industriële giganten Siemens en Bombardier zijn in gesprek met elkaar om hun trein- en signalisatieactiviteiten te fuseren.

Sinds begin dit jaar zijn het Duitse Siemens en het Canadese Bombardier in gesprek om hun treinactiviteiten onder te brengen in een joint venture. 

Een combinatie van de treinactiviteiten zou meer dan 10 miljard euro waard zijn. Dat meldt het financieel persagentschap Bloomberg, op gezag van bronnen vertrouwd met de materie. Beide giganten zouden een fusie overwegen gezien de toenemende druk van Chinese rivalen. 

Concurrentiewaakhond

Als er geen kink in de kabel komt, zou al midden dit jaar een deal mogelijk zijn. Toch is succes niet gegarandeerd, gezien mogelijk verzet van de concurrentiewaakhonden en oppositie van de vakbonden.

Als Bombardier en Siemens hun treinactiviteiten fuseren, blijft er met het Franse Alstom slechts een volwaardige concurrent over. Dat zou zeker op ernstige bezwaren van de Europese Commissie stuiten. Vakbonden zouden dan weer de hakken in het zand zetten tegen onvermijdelijk jobverlies bij een fusie. 

De aandelen van  Siemens als Bombardier maken een sprong in reactie op de geruchten. Ook in de zomer van 2015 waren er geruchten over een fusie. Bombardier ontkende en stelde dat het de spoordivisie naar de beurs zou brengen. Dat ging uiteindelijk niet door. In plaats daarvan verkocht Bombardier 30 procent van de divisie aan een Canadese investeerder. 

Brugge

Bombardier is ook in ons land aanwezig, met een vestiging in Brugge. Die kreeg begin maart een tweederangsrol, 'lean factory' onder Frans toezicht.  De fabriek in Brugge weigert voorlopig elk commentaar op de geruchten. 

Ook Siemens is aanwezig in ons land, met een lokaal productiecentrum in Huizingen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud