Socialistische vakbond loopt storm tegen interimmers NMBS

Infrabel moderniseert tot maandag de spoorinfrastructuur voor Brussel-Zuid. ©BELGA

De socialistische vakbond klaagt aan dat de NMBS een tiental interimkrachten inzet in het callcenter. Maar de vakbond ving met zijn klacht bot bij de Raad van State.

De enorme moderniseringswerken aan de seininrichting voor Brussel-Zuid sturen het spoorverkeer in de hoofdstad deze maand danig in de war. Om de vele vragen van de reizigers op te vangen, wierf de NMBS een tiental interimmers voor haar callcenter aan. ‘Om de klanten zo goed mogelijk te informeren en bij te staan heeft de NMBS haar klantendienst versterkt tijdens de duur van de werkzaamheden op de Noord-Zuidverbinding’, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

Het gebruik van interimkrachten op het spoor is zeer uitzonderlijk. In het verleden zetten de spoorbedrijven sporadisch interimarbeid in, bijvoorbeeld voor catering bij evenementen. Maar een KB van eind vorig jaar vergemakkelijkt uitzendarbeid bij overheidsbedrijven.

De vakbond, die vasthoudt aan het eenheidsstatuut van alle spoorwerknemers, verzet zich principieel tegen het gebruik van interimmers. ‘In een bedrijf met 30.000 mensen ga je niet zeggen dat je geen eigen volk vindt’, zegt Filip Peers, de nationaal secretaris van de Franstalige socialistische vakbond CGSP. ‘Waarom vragen ze niet aan loketbedienden of anderen om informatie te geven aan de reizigers? En welke opleiding krijgen die interimkrachten? Het begint bij tien en in sommige bedrijven werkt al een werknemer op de drie als interimmer.’

Tijdelijk

De socialistische vakbond stapte eind september naar de Raad van State om de beslissing van de NMBS bij uiterst dringende noodzakelijkheid te laten schorsen. Volgens de socialisten heeft de NMBS niet met de vakbonden onderhandeld over de maatregel, zoals het KB vereist. ‘Wij zijn enkel geïnformeerd en dat volstaat niet’, zegt Peers.

Maar de NMBS volgt naar eigen zeggen de wettelijke regels. ‘Het gaat om een tijdelijke verhoging van de werklast die het tijdelijke beroep op uitzendkrachten noodzakelijk maakt’, zegt Crols.

Net voor de start van de werken in oktober ving de socialistische bond bot bij de Raad van State, die geen reden zag om bij hoogdringendheid te oordelen. De rechtbank veroordeelde de vakbond zelfs tot de betaling van een vergoeding van 700 euro aan de NMBS.

De interimmers werken intussen in het callcenter. Dit weekend staan ze voor een druk weekend omdat er geen treinen door Brussel-Zuid rijden. Maandag zijn alle moderniseringswerken achter de rug en kunnen ook de interimkrachten naar huis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud