Advertentie

SpaceX brengt vier astronauten naar ISS

De lancering van de Falcon 9-raket van Space X vanop de basis Cape Canaveral in Florida ©REUTERS

Voor het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk is het de eerste operationele missie naar het internationale ruimtestation.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, hebben zondag vier astronauten naar het internationale ruimtestation ISS gelanceerd.

De lancering met de SpaceX Crew Dragon en Falcon 9-draagraket was gepland voor zaterdag, maar moest door de hevige wind uitgesteld worden naar zondag om 19.27 uur (maandag 1.27 uur Belgische tijd).

De bemanning bestaat uit de Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker, en de Japanner Soichi Noguchi.

Het gaat om de eerste operationele missie van zes maanden naar het ISS door het commerciƫle ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. SpaceX voerde eerder dit jaar wel al een succesvolle demonstratiemissie uit met twee astronauten.

De NASA hoopt dat de lancering het begin betekent van een hele reeks bemande vluchten naar het ruimtestation vanop Amerikaanse bodem.

Rusland

De NASA stopte in 2011, onder toenmalig president Barack Obama, zijn eigen lanceringen naar het ISS, om te focussen op missies naar de maan en naar Mars.

Sindsdien maken de VS gebruik van Russische Sojoez-raketten, maar dat kost de VS steeds meer. Daarom sloot NASA met SpaceX en Boeing contracten af om een ruimtetuig te bouwen om astronauten naar het ISS te brengen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud