Advertentie

SpaceX lanceert gerecycleerde raket

De Falcon 9 vertrok donderdagavond in Florida, aan de Atlantische kust. ©EPA

Voor het eerst is dezelfde stuwraket twee keer de ruimte in gelanceerd. SpaceX slaagde in de historische missie die het begin kan inluiden van nieuw en goedkoper tijdperk in de ruimtevaart.

SpaceX lanceerde donderdag vanuit Cape Canaveral in Florida een Falcon 9 raket met aan boord een communicatiesatelliet. De schijnbaar routineuze missie was in feite een historische mijlpaal. Een deel van de raket was vorig jaar al eens gelanceerd en werd nadien gerecupereerd en opnieuw klaargestoomd.

'Uiteindelijk zal dit een enorme revolutie betekenen in de ruimtevaart.'
Elon Musk
CEO SpaceX

Het is de eerste keer dat dezelfde ruimteraket voor de tweede keer gebruikt wordt. Dat betekent een enorme besparing, want normaal gezien eindigen stuwraketten, zodra ze hun job hebben gedaan en de brandstof op is, als schroot of branden ze op in de atmosfeer. Voor elke missie moest met andere woorden een nieuwe, peperdure raket gebouwd worden. De prijs loopt op tot tientallen milioenen euro's.

'Dit betekent dat je met een stuwraket kan vliegen, en opnieuw kan vliegen. Dat is het duurste deel van de raket', zei Elon Musk, de oprichter en CEO van SpaceX, kort na de lancering. 'Uiteindelijk zal dit een enorme revolutie betekenen in de ruimtevaart.'

Herbekijk de lancering en de landing van de Falcon 9. (Beelden: SpaceX)

Het is een cruciale stap in de strategie van het private ruimtevaartbedrijf om ruimtevluchten aanzienlijk goedkoper te maken. Door raketten te hergebruiken kan het de prijs drukken en het aantal lanceringen aanzienlijk opvoeren. De uiteindelijke doelstelling is om ruimtevaart zodanig te stimuleren dat bemande missies naar Mars mogelijk worden.

Het bedrijf uit Los Angeles slaagt er sinds vorig jaar in om zijn Falcon 9 raketten te recupereren door ze verticaal te laten landen op een dronevlot in de oceaan of op land. De Falcon 9 die donderdag werd afgeschoten landde op een vlot (dat de naam 'Of Course I Still Love You' draagt) in de Atlantische Oceaan. Dat deed dezelfde raket vorig jaar in april ook al eens.

'De missie ging perfect', zei Musk. 'De raket deed zijn werk voor het eerste deel van de vlucht, kwam terug en landde op het droneschip. Recht in de roos.'

Het herbruikbare deel van de raket landde enkele minuten na de lancering op een dronevlot in de Atlantische Oceaan. ©SpaceX

Het gerecycleerde stuk van de raket is het onderste deel dat instaat voor de beginminuten van de lancering. Daarna wordt het losgekoppeld van de top van de raket, die verder richting baan om de aarde vliegt. Het onderste deel maakt daarna een gecontroleerde val terug richting aarde.

Met de succesvolle missie bewijst het bedrijf dat het een raket kan lanceren, laten landen, opnieuw gebruiken en opnieuw laten landen. 'Het heeft ons vijftien jaar gekost om tot op dit punt te geraken', zei een geëmotioneerde Musk tijdens de live uitzending die het bedrijf zelf voorzag. 'Dit is een ongelooflijke mijlpaal.'

In principe kan het bedrijf dezelfde raket nu opnieuw blijven gebruiken. In een volgende fase wil Musk dat proces versnellen tot amper 24 uur, liet hij weten.

Het SpaceX van Musk loopt voorop in de private ruimtevaartmarkt. Een andere speler, Blue Origin van collega-techmiljardair Jeff Bezos, slaagde er ook al in om een stuwraket na de lancering weer te landen en opnieuw te gebruiken. Maar beide bedrijven streven verschillende doelen na. 

Blue Origin wil in eerste instantie toeristen naar de rand van de ruimte brengen en vliegt dus veel minder hoog dan SpaceX. De raket van Blue Origin blijft suborbitaal en verlaat de zwaartekracht van de aarde niet. Dat doet SpaceX wel. Het bedrijf van Musk voert bevoorradingsmissies uit naar het Internationaal Ruimtestation dat in een baan om de aarde circuleert, of het lanceert, zoals donderdag, satellieten.

Volgend jaar wil SpaceX zelfs twee toeristen dieper de ruimte in sturen, voorbij de maan en terug. Daarvoor bouwt het aan een nieuwe generatie raketten. Ook de Amerikaanse overheidsorganisatie NASA werkt aan een raket voor die afstanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud