Advertentie

Spoortop waarschuwt voor forse besparingen

Maxime Prevot, Waals minister van Openbare Werken, wil niet dat zijn gewest lijdt onder de besparingen bij het spoor ©BELGA

De besparingen die de overheid vraagt, zijn van 'een nooit geziene omvang' en vergen een 'fundamentele strategiewijziging'. Dat schrijven de financieel directeurs van de spoornetbeheerder Infrabel en de NMBS in een brief aan de federale overheidsdienst Mobiliteit.

De inhoud van de brief werd gedeeltelijk bekendgemaakt door Maxime Prévot (cdH), Waals minister van Openbare Werken, tijdens een zitting van het Waals Parlement. Prévot uitte vooral zijn bezorgdheid over de toekomst van de spoorwegen in het zuiden van het land. 'Ik wil niet dat het nog maar eens Wallonië en de Walen zijn die de pineut zijn in dit spoordossier.'

De twee financiële topmannen schreven hun brief naar de directie van de federale overheidsdienst Mobiliteit om ervoor te waarschuwen dat de structurele besparingen, gevraagd door de federale overheid, een herziening van 'de fundamenten van hun strategie' onvermijdelijk maken. Ze onderstrepen dat die besparingen van een 'nooit geziene omvang' zijn.

Volgens de informatie die beschikbaar is, zouden de NMBS en Infrabel volgend jaar 188 miljoen euro moeten besparen en de jaren nadien tot en met 2019 telkens 118,75 miljoen. Alles samen maakt dat 663 miljoen euro. Maar gecumuleerd gaat het over de hele regeerperiode dus om een operatie van 2,1 miljard euro. Dat kan volgens de meeste waarnemers niet zonder drastisch in te grijpen in het personeelsbestand, de investeringen en het treinaanbod. Ook de prijzen zouden omhooggaan.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud