Advertentie
netto

Stiptere NMBS mag tarieven extra verhogen

Een perron in Brussel-Zuid ©Photo News

Na een sabbatjaar, knoopt de NMBS in februari weer aan met de jaarlijkse gewoonte om de prijzen te verhogen. Daar zit deze keer ook een 'stiptheidsbonus' bij

De raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij heeft zijn goedkeuring gegeven aan een gemiddelde prijsverhoging met 1,21 procent, zo meldt de NMBS.

Volgens de bepalingen van het oude - en nog steeds geldige - beheerscontract mogen de tarieven jaarlijks aan de inflatie aangepast worden. Daarbij wordt gekeken naar de evolutie van de gezondheidindex van juli tot juni. Die steeg met 0,99 procent, zegt woordvoerder Bart Crols. De NMBS mag zijn prijzen evenwel met nog meer verhogen als de doelstelling inzake stiptheid wordt gehaald en dat was dit keer het geval. Daarom kwamen er nog eens 0,22 procentpunten bij.

Tarieven

Procentueel gaat de prijs van een Key Card het meest omhoog. Dat biljet voor tien korte trajecten gaat van 20 naar 21 euro. Een Campuskaart (studentenabonnement) stijgt met 3,3 procent, het gewone abonnement of treinkaart wordt 1,4 procent duurder. Een enkel standaardbliljet wordt maar 1,1 procent duurder.

De tarieven voor de meest populaire producten zoals een Go Pass en een Rail Pass blijven ongewijzigd.

Overigens verkoopt de NMBS steeds meer vervoersbewijzen via zijn netwerk van automaten, zo meldt de spoorwegmaatschappij in een apart communiqué. In september waren die automaten al goed voor 40 procent van de verkoop, een duidelijke stijging tegenover de 28 procent een jaar eerder. De invoering van een toeslag voor wie zijn biljet aan bood koopt zal daar niet vreemd aan zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud