Stiptere treinen voor derde maand op rij

©BELGA

Voor de derde keer op rij is de stiptheid van de reizigerstreinen in ons land gestegen. Een hoopvolle evolutie, maar de echte test komt er met de maand april.

In maart kwam 88,8 procent van de treinen op tijd aan of met een vertraging van maximaal zes minuten. Dat is duidelijk beter dan de 85,1 procent van maart 2013. Maar in maart vorig jaar sloeg de winter enkele keren hard toe, met catastrofale gevolgen voor het spoor. Dit jaar was er van guur weer geen sprake en dus is een vergelijking moeilijk.

Dat geldt overigens ook voor januari en februari. Daarom zal pas duidelijk worden of er sprake is van een trendbreuk wanneer de aprilcijfers bekendgemaakt worden. Dat belet natuurlijk niet dat zowel NMBS en Infrabel als de reizigers tevreden zullen zijn met de huidige cijfers. CEO Jo Cornu noemde bij zijn aantreden stiptere treinen een van zijn prioriteiten.

Het aantal afgeschafte treinen daalde vorige maand spectaculair tot 1.361 stuks, bijna duizend minder dan een jaar eerder, een duidelijk bewijs dat sneeuw en ijzel vorig jaar lelijk huis hielden bij het spoor. Als rekening gehouden wordt met die afgeschafte treinen, daalt de stipheid tot 87,7 procent tegenover 83,3 procent in maart 2013.

Een jaar geleden stond Antwerpen-Kortrijk nog bovenaan in het lijstje van de drukke verbindingen met 85,7 procent van de treinen die op tijd reden. Dit keer bekleedt Brussel-Luxemburg die koppositie met 90,9 procent, 17,1 procentpunten beter dan een jaar eerder. Daarna komt Antwerpen-Brussel-Charleroi met 90,4 procent (tegen 84,7%).

 Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud