Advertentie

Trams en bussen volgen treinen NMBS

©BELGA

Omdat de dienstregeling voor de treinen drastisch verandert op 15 december, zullen ook de trams en bussen van De Lijn hun reisschema's moeten aanpassen. De NMBS speelde cavalier seul, klaagt Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts.

Voor zowat de helft van alle trams en bussen van De Lijn verandert de dienstregeling op 14 december. Dat is het gevolg van het nieuwe vervoersplan van de NMBS, dat tot stand kwam zonder overleg met De Lijn, verklaarde minister van Mobiliteit Ben Weyts donderdag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement op vraag van Joris Vandenbroucke (sp.a).

Bij de eerste aanzet voor de opmaak van het nieuwe vervoersplan van de NMBS heeft De Lijn haar bekommernissen overgemaakt. Daarna is er geen verdere inspraak geweest van de Vlaamse vervoersmaatschappij, hoewel de reizigers er belang bij hebben dat hun bus of tram aansluit op hun trein.

"Ik betreur dat, net als u allen", zei minister Weyts donderdag. "Ondertussen zit ook mijn mailbox vol berichten van ongeruste mensen die vaststellen dat hun treinschema compleet verandert, waardoor de correspondentie met bus of tram volledig zoek is."

De Lijn is volgens Weyts dan maar zelf aan de slag gegaan om de eigen dienstregeling aan te passen. "Dat is natuurlijk een huzarenstukje omdat De Lijn helemaal niet betrokken werd in het voortraject van de totstandkoming van het vervoersplan", aldus de minister. "Daardoor was en is er bitter weinig tijd om het allemaal in orde te brengen."

De nieuwe dienstregeling van bussen en trams gaat in op 14 december, de dag waarop ook het nieuwe vervoersplan van de NMBS van kracht wordt. Voor zowat de helft van de lijnen wordt de dienstregeling aangepast. In sommige gevallen gaat het over enkele minuten, in andere om ingrijpender wijzigingen.

Op 15 november wordt de nieuwe regeling gecommuniceerd. Daarvoor is er nog overleg met de vakbonden en met TreinTramBus. Volgens Weyts is intussen afgesproken dat de NMBS voortaan beter zal overleggen met De Lijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud