Advertentie

Uber dient beursaanvraag in

©AFP

Uber Technologies, het bedrijf achter de populaire taxiapp, heeft zijn prospectus voor een beursnotering op de New York Stock Exchange (NYSE) ingediend.

Het bedrijf zal worden verhandeld op Wall Street onder het beurssymbool UBER. De eerste notering wordt in mei verwacht.

Hoeveel aandelen worden uitgegeven aan welke prijs is nog niet bekendgemaakt. Het in San Francisco gevestigde Uber wordt een van de grootste beursgangen. De verwachting is dat de waarde van het bedrijf zal oplopen tot 90 of 100 miljard dollar. De beursgang wordt begeleid door de banken Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Barclays en Citigroup. 

Verlies

3 miljard dollar
Operationeel verlies
Uber leed vorig jaar een operationeel verlies van 3 miljard dollar.

Uber legt in het prospectus wel heel wat operationele cijfers op tafel: vorig jaar boekte het een omzet van 11,3 miljard dollar en leed het een operationeel verlies van 3 miljard dollar. Door allerlei eenmalige ingrepen, van desinvesteringen tot meerwaarden op investeringen, haalde Uber 5 miljard dollar extra inkomsten binnen. Daardoor eindigt het 10 jaar oude bedrijf met een groepswinst van 997 miljoen dollar.

De totale boekingen van klanten liepen op tot 49,8 miljard dollar. Het Californische bedrijf heeft maandelijks gemiddeld 91 miljoen actieve klanten. Dat zijn klanten die een taxirit boeken, een maaltijd laten leveren of een elektrische fiets of scooter huren.

De beursgang komt er net na die van de veel kleinere concurrent Lyft. De twee beursintroducties zijn de voorbode van een hele horde aan (tech)bedrijven die dit jaar naar de Amerikaanse beurs trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud