Advertentie

Uber erkent vakbond in Verenigd Koninkrijk

©ANP XTRA

De Amerikaanse taxidienst Uber erkent de grootste Britse vakbond GMB. Daarmee kan de bond de 70.000 chauffeurs van het bedrijf vertegenwoordigen.

‘Uber en GMB zullen hun krachten bundelen om de flexibele arbeidsnormen in de hele industrie te verbeteren’, zegt Uber.

De beslissing volgt op een historische uitspraak van het Britse hooggerechtshof in februari, waardoor het taxibedrijf werd gedwongen een groep chauffeurs te erkennen als ‘workers’. Dat is volgens Uber een unieke classificatie in het Britse arbeidsrecht, waarbij ‘workers’ tussen een zelfstandig ondernemer en een werknemer vallen. Die tussencategorie garandeert een minimumloon, vakantiegeld en andere voordelen en is een wereldprimeur voor het Amerikaanse bedrijf dat de chauffeurs vroeger als zelfstandigen beschouwde.

We zijn het er altijd over eens geweest dat de chauffeurs de prioriteit hebben.
Jamie Heywood
Europees manager Uber

De uitspraak ontlokte soortgelijke claims. In maart besliste Uber daarom de classificatie uit te breiden naar alle chauffeurs in het land. ‘Hoewel Uber en GMB geen voor de hand liggende bondgenoten lijken, zijn we het er altijd over eens geweest dat de chauffeurs de prioriteit hebben’, zegt Jamie Heywood, een van de Europese managers van Uber. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste markt van Uber in Europa. De uitspraak kost Uber zo'n 600 miljoen dollar voor de afwikkeling van claims van chauffeurs uit het verleden.

Eerste stap

GMB is een van de grootste vakbonden van het land, met meer dan 620.000 leden, onder wie bezorgers en ambtenaren, en was een van de vakbonden die de Britse rechtszaak ondersteunden.  ‘Deze belangrijke overeenkomst tussen GMB en Uber kan een eerste stap zijn naar eerlijkere arbeidsomstandigheden voor miljoenen mensen’, zegt Mick Rix, de nationaal manager van GMB. ‘We roepen alle andere operators op hetzelfde te doen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud