Uber heeft taxivergunning terug in Londen

De Amerikaanse taxidienst Uber mag weer in Londen rijden. ©EPA

De Amerikaanse taxidienst Uber mag weer ritten aanbieden in Londen. Een Britse rechter oordeelt dat het bedrijf na jaren van discussie inmiddels aan 14 belangrijke voorwaarden voldoet.

Het bedrijf verloor in november vorig jaar zijn vergunning. De toezichthouder op het transport nam die af vanwege veiligheidsredenen. Dat was de tweede keer in korte tijd. In 2017 besliste Transport for London (TfL) de vergunning al eens niet te verlengen.

De redenen waren veelal dezelfde. Volgens de waakhond controleerde Uber nauwelijks de identiteit van chauffeurs. Zo was het mogelijk dat veel chauffeurs illegaal rondreden. Ze konden dat doen door bijvoorbeeld op het goedgekeurde account van collega's rond te rijden. Uber zou op die manier 14.000 ritten hebben toegelaten.

Een ander verwijt was de vermeende roekeloosheid van een deel van de Uber-rijders. Daarmee zouden ze verantwoordelijk zijn voor een flinke stijging van het aantal verkeersongevallen, waarbij ook doden vielen.

Al jaren vecht Uber met de Londense toezichthouder een felle strijd uit over een taxilicentie. Dat resulteerde in 2018 in een succesje. Toen besloot een rechtbank een licentie van 15 maanden te geven. In die periode moest Uber werken aan de voorwaarden van TfL. Daarin faalde het bedrijf, aldus de toezichthouder.

Grootste markt

Na bijna een jaar afwezigheid heeft Uber opnieuw een vergunning op zak. De licentie geldt voor 18 maanden. Vooralsnog is onduidelijk wanneer het bedrijf weer actief zal zijn.

18
maanden
De vergunning die Uber krijgt, geldt voor 18 maanden.

Londen is de grootste markt in Europa waarin Uber opereert. Het bedrijf, sinds 2012 in de Britse hoofdstad, heeft zo'n 3,5 miljoen gebruikers en telt zeker 45.000 chauffeurs. De koers van Uber maakte maandagmiddag een sprongetje van 3,5 procent.

Niet iedereen is blij. In een schriftelijke reactie noemt de taxibond Licensed Taxi Drivers' Association de beslissing 'een ramp voor Londen'. Volgens LTDA, die de traditionele 'black cabs' vertegenwoordigt, blijft Uber in gebreke. Ook vindt de bond het bedrijf te log om de regels na te leven.

Ondertussen voert Uber ook een strijd over de rechten van chauffeurs. In het Verenigd Koninkrijk loopt een andere zaak waarin bepaald wordt of ze gezien moeten worden als werknemers met bepaalde rechten zoals minimumloon en verlof.

Uber heeft te maken met een soortgelijke zaak in Californië. Daar dreigde het bedrijf in augustus nog met een vertrek als het mensen in dienst moet nemen. Volgens Uber legt zo'n beslissing een bom onder de hele platformeconomie. Uber telt daar 200.000 chauffeurs. Concurrent Lyft, die alleen in de VS actief is, heeft er zo'n 325.000.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud