Uber is 40 miljard dollar waard

©Bloomberg

Uber heeft nog eens 1,2 miljard dollar vers kapitaal opgehaald. Het bedrijf werd daarbij op 40 miljard dollar gewaardeerd. GrabTaxi, het Aziatische Uber, kreeg donderdag een cashinjectie van 250 miljoen dollar.

40 miljard dollar. Een hallucinant bedrag, gelet op de waardering die Uber amper vijf maanden geleden kreeg opgekleefd. Bij de vorige kapitaalronde achtten investeerders het bedrijf 18 miljard dollar waard.

Door geld bij te tanken wil Uber zijn internationale expansie versnellen en zijn oorlogskas spekken. Uber wil diepe zakken hebben om de strijd aan te gaan met de taxisector. Die maakt het de dienst zo moeilijk mogelijk. Zowat overal ter wereld ligt Uber juridisch onder vuur. De taxisector schreeuwt moord en brand omdat het bedrijf niet voldoet aan de strenge regulering waar taxi's overal wel aan moeten voldoen.

De kracht van Uber is ondertussen onomstotelijk. Het bedrijf is al in 220 steden wereldwijd actief en ziet zijn omzet richting 2 miljard dollar gaan. Tegelijk merken waarnemers op dat er niet meteen een sterke 'firewall' rond het businessmodel van Uber staat. Maar het is niet ondenkbaar dat ooit een alternatief voor Uber ook furore komt maken.

Intussen is GrabTaxi op veroveringstocht in Aziƫ. Dat bedrijf is al aanwezig in 17 steden in onder andere Singapore en Thailand. De dienst telt 60.000 taxichauffeurs. Om zijn expansie te versnellen stopte Softbank het bedrijf 250 miljoen dollar vers kapitaal toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud