‘Uber mikt op beurswaardering van 80 à 90 miljard dollar'

©REUTERS

Het bekende taxiplatform Uber wil zijn aandelen bij zijn aanstaande beursgang voor 44 à 50 dollar per stuk aan de man brengen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Als de informatie klopt, zou het bedrijf 8 tot 10 miljard dollar ophalen bij een waardering van 80 tot 90 miljard dollar. De details van de beursgang worden mogelijk vrijdag al vastgesteld. Vermoedelijk laat ook de beursgang zelf niet lang meer op zich wachten, maar de precieze datum is nog niet bekend.

De waardering van Uber was nog de grote onbekende in de beursplannen van het bedrijf. Een tijdlang circuleerde het getal van 120 miljard dollar, wat later werd bijgesteld tot ‘ongeveer 100 miljard’. Mogelijk wordt het dus nog een heel stuk minder.

Kalanick

Dat zou een tegenslag zijn voor de private investeerders die in het bedrijf zijn gestapt en die hun aandelen aan het grote publiek willen verkopen. Bij de laatste private kapitaalronde, die onder meer Toyota als aandeelhouder aanbracht, werd Uber op 76 miljard dollar berekend, nauwelijks minder dan de onderkant van de vork die Bloomberg nu naar voren schuift.

De IPO van Uber wordt één van de grootste beursgangen van een Amerikaans technologiebedrijf ooit. Tot de grootste investeerders van het in 2009 opgerichte bedrijf behoort onder meer het Japanse technologieconcern SoftBank (16,3 procent). Oprichter Travis Kalanick heeft nog 8,6 procent in handen. Tegen een prijs van 50 dollar per aandeel zou zijn belang 5,8 miljard dollar waard zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud