Grafiek van de dag

Uber stimuleert bingedrinken

©MEDIAFIN

De opmerkelijke grafiek van de dag: het verband tussen Uber en alcohol

‘Glaasje op... laat je rijden.’ De carnavalshit van Sjakie Schram moest beschonken Nederlanders in de jaren zestig op de passagierszetel krijgen. Vandaag, nu de BOB-campagne bijna een kwarteeuw bestaat, zet de taxi-app Uber zich graag in de markt als veilig alternatief.

Er zijn onderzoeken die een verband leggen tussen Uber en minder arrestaties en ongevallen onder invloed. Maar daarover bestaat discussie. Wel zou er een causaal verband bestaan tussen de komst van Uber in een stad en verhoogd drinkgedrag.

Onderzoekers die dat verband bepleiten, vergeleken de opstart van de klassieke taxidienst UberX in Amerikaanse steden met een telefonische bevraging door het centrum voor ziektebestrijding CDC over alcoholgebruik. Na de komst van Uber, stellen de onderzoekers vast, is het dagelijkse alcoholgebruik met 3,1 procent gestegen. Het comazuipen - voor vrouwen vanaf vier, voor mannen vanaf zes standaardglazen alcohol binnen twee uur - steeg met 8 procent. Het aantal keren dat mensen zich lazarus drinken, nam met 9 procent toe.

Meer en frequenter drinken dus. En dat effect speelt nog sterker in steden met een beperkt uitgebouwd openbaar vervoer.

Een ander effect van de komst van Uber: er zijn meer mensen aan het werk in cafés en restaurants (gemiddeld 2%), een bevinding die hun these ondersteunt, aldus de onderzoekers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud