'Uber wil 10 miljard dollar ophalen'

©ANP XTRA

De taxidienst geeft volgens het persagentschap Bloomberg deze week het startschot voor zijn beursintroductie. Het wordt een van de grootste beursgangen ooit.

Uber loopt zich warm voor de beurs, maar de operatie zelf is nog niet formeel begonnen. Daar komt snel verandering in, weet Bloomberg. Uber Technologies zou donderdag al zijn beursdossier openbaar maken. De komende weken trekt het management naar potentiële investeerders en de eerste notering op Wall Street is gepland voor mei.

Volgens een goedgeplaatste bron wil Uber 10 miljard dollar ophalen. Als de taxidienst daarin slaagt, wordt het de grootste beursintroductie van het jaar in de VS en een van de grootste tien ooit.

Aan welke waardering dat zal gebeuren is nog niet bekend. Uber werd bij een kapitaalronde vorig jaar nog tegen 76 miljard dollar gewaardeerd. Vorig jaar schoven bankiers met het oog op een mandaat om de operatie te begeleiden een waardering van 120 miljard dollar naar voren voor de beursgang.

Groeivertraging

Het beursdossier van Uber zal voor het eerst een gedetailleerd zicht geven op de financiële resultaten van het bedrijf, dat al gedeeltelijke resultaten vrijgaf. Uber genereerde vorig jaar 50 miljard dollar (44,4 miljard euro) aan bruto-inkomsten, 45 procent meer dan het jaar voordien. Het was met een nettoverlies van 1,8 miljard dollar - 15 procent minder dan in 2017 - nog zwaar verlieslatend.

Maar de groei vertraagt: amper 3 miljard van de 11,4 miljard dollar netto-omzet werd in het vierde kwartaal geboekt. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode in 2017, maar amper 2 procent meer dan in het derde kwartaal. Toen groeide Uber jaar op jaar nog met ruim een derde.

Hoe dan ook zal Ubers concurrent Lyft, die vorige maand naar de beurs trok, als referentiepunt dienen voor investeerders. 'Veel investeerders zien dat als de kleine broer van Uber', zegt een analist. Lyft was de eerste unicorn - start-ups met een waardering van minstens 1 miljard dollar - die dit jaar zijn debuut op de Amerikaanse beurzen maakte. Na Uber en het digitale prikbord Pinterest trekken binnenkort ook nog Airbnb en Slack naar de New Yorkse beurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud