Vakbonden Van Hool aanvaarden ontwerpakkoord

Met de stemming komt een einde aan de sociale onrust bij Van Hool. ©BELGA

Iets meer dan de helft van het personeel stemde tegen, maar dat was niet voldoende om het akkoord te verwerpen.

Bij de busbouwer Van Hool komt er na vijf weken met beurtstakingen een einde aan de sociale onrust rond de verloning. Het personeel schaart zich achter het vorige week bereikte ontwerpakkoord tussen de directie en vakbonden.

Maandag en dinsdag stemde 56 procent van de werknemers tegen de overeenkomst en 43 procent voor, zegt ACLVB-secretaris Christophe Van Audenhove. Maar de vakbonden hadden onderling afgesproken dat minstens 66 procent tegen moest zijn om van een verwerping te kunnen spreken. Dat quorum werd dus niet gehaald.

Bonus

Het bedrijf verklaarde zich akkoord om de vergoeding van het personeel op meerdere vlakken aantrekkelijker te maken. Zo komt er een loonbonus (cao 90) van 900 euro, die in twee keer zou uitbetaald worden afhankelijk van het bereiken van afgesproken doelstellingen.

Daarnaast komt er een herziening van het loonclassificatiesysteem met de garantie dat niemand loonverlies lijdt en er extra klassen bijkomen. De directie belooft ook een modernisering van de refters, de invoering van een cafetariaplan met onder meer een fietslease en IT-materiaal, een zesde anciënniteitsdag en een fietsvergoeding.

Signaal

De vakbonden zien in de uitslag een signaal van de werknemers dat de directie niet naast zich kan neerleggen. 'Wij hebben dan ook al een vraag verstuurd om opnieuw te overleggen', zegt Hans Verreth van het ACV.

De directie reageert dat de deur altijd openstaat om te praten, maar ze verwacht ook dat de uitslag van de stemming wordt gerespecteerd. 'De directie heeft een zware inspanning gedaan om de koopkracht van de werknemers te verbeteren', zegt woordvoerder Dirk Snauwaert. 'Het belangrijkste is dat ons bedrijf opnieuw op kruissnelheid kan produceren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n