Advertentie
Advertentie

Van Hool duikt tweede jaar op rij diep in het rood

De bussenbouwer uit Lier boekte vorig jaar 252 miljoen euro omzet, 2,5 keer minder dan voor de coronacrisis.

De busbouwer Van Hool heeft in 2021 een stevig verlies geslikt. De omzet slonk met een derde. De Lierse groep ziet dit jaar wel enkele tekenen van herstel.

De producent van bussen, touringcars en industriële voertuigen Van Hool had na een monsterverlies over 2020 gewaarschuwd dat de weg naar het herstel bij het busbedrijf 'nog tot 2022 zal duren'. De jaarcijfers over het boekjaar 2021 die net werden ingediend, bevestigen dat.

De omzet slonk vorig jaar tot 252 miljoen euro. Dat is een derde minder dan in 2020 en 2,5 keer minder dan in het boekjaar 2019, het laatste jaar voor de uitbraak van de coronacrisis.

Advertentie

Van Hool reduceerde zijn kosten fors - 320 miljoen euro tegenover 430 miljoen het jaar voordien -, maar dat kon niet verhinderen dat de groep zowel operationeel (voor 51 miljoen) al onderaan op de jaarrekening (voor 59 miljoen) in het rood ging. Over het boekjaar 2020 was dat respectievelijk -38 miljoen en -60 miljoen euro.

De groep uit Lier geeft geen gedetailleerde uitleg over de resultaten, noch over het aantal geproduceerde of geleverde voertuigen, maar wijst wel naar de coronacrisis als hoofdverantwoordelijke voor de rode cijfers.

In 2021 waren er wel tekenen van herstel - in het bijzonder in de afzetmarkt voor touringcars -, maar 'de coronacrisis en de gevolgen ervan hadden een aanzienlijke negatieve impact op de financiële prestaties, zowel in 2020 als in 2021', luidt het. 'De vennootschap heeft daardoor zowel in 2020 als in 2021 een significant verlies geleden.'

De effecten van de coronacrisis zullen zich - ondanks een verder herstel dit jaar - ook nog in de volgende jaren laten voelen, waarschuwt Van Hool. En dat is gerekend zonder de effecten van de Oekraïnecrisis, de inflatiedruk en de economische tegenwind die op ons afkomen.

Advertentie

300 bussen

Het slechte jaar 2021 volgt op een jaar waarin Van Hool in bijzonder bedreigend stormweer verzeilde. De groep kreeg in 2020 een acuut liquiditeitsprobleem toen een belangrijke bestelling van 300 bussen voor haar Amerikaanse distributeur ABC, waarin ze aandeelhouder is, van de ene dag op de andere werd uitgesteld.

Topman Filip Van Hool moest de busbouwer boven water houden. Dat gebeurde ten eerste financieel, via een nieuwe kredietovereenkomst met de banken en de omzetting van een aandeelhoudersschuld van 45 miljoen euro in kapitaal.

Ten tweede sneed Van Hool operationeel in de werkingskosten door tijdelijke jobs te schrappen en een beroep te doen op tijdelijke werkloosheid. De busbouwer stopte ook het fabrieksproject in de Verenigde Staten en sprak zijn financiële reserves aan.

Profiel Van Hool
  • Opgericht: in 1946, eigendom van de familie Van Hool.
  • Activiteit: bouwt bussen, touringcars en industriële voertuigen (tankcontainers en opleggers).
  • Aantal verkochte bussen (2021): 190
  • Omzet 2021: 252 miljoen euro (-34%).
  • Operationeel verlies: 51 miljoen euro.
  • Nettoverlies: 59 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.