Vanaf 1 juli geen cash meer op bussen en trams De Lijn

©Photo News

Vanaf het voorjaar wordt het mogelijk contactloos te betalen. De maatregel moet trams en bussen vlotter doen rijden.

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is er ook een datum voor: vanaf 1 juli kunnen reizigers tickets op de voertuigen van De Lijn niet meer cash betalen. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Wie wel nog cash wil betalen, moet een ticket in voorverkoop halen. Op de voertuigen zelf kunnen reizigers een ticket kopen in de app van De Lijn of via sms. In de loop van het voorjaar komt daar nog een optie bij: contactloos betalen via de bankkaart of Apple Pay. De consoles die dat mogelijk moeten maken, worden nu volop geïnstalleerd.

'We moeten blijven streven naar een klantgerichte en performante Vlaamse Vervoersmaatschappij waarbij de reiziger centraal staat. Het contactloos betalen leidt tot een versnelling van de ritten(verkoop) en voor meer veiligheid van de chauffeur', zegt Peeters. 

Bezorgdheid

De Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, is bezorgd over de afschaffing van cashbetalingen op bussen en trams van De Lijn vanaf 1 juli. 'Dat is wel heel snel', zegt hij. Weekers verwacht dat De Lijn rekening houdt met 'gebruikersfouten' bij de invoering van de contactloze betalingen. ' Ik wil niet dat er massaal klachten komen omdat goedmenende mensen zwartrijden doordat ze niet onderlegd zijn in contactloos betalen. Veel mensen hebben bovendien nog geen kaart voor contactloos betalen. Zelf heb ik er wel een, maar de ene keer lukt het wel en de andere keer niet.'

Nieuwe tarieven

Vanaf 1 februari veranderen ook enkele tarieven. De prijs voor een enkele rit wordt 2,50 euro, ongeacht of je het in voorverkoop, op de bus of via sms koopt. De prijs van het populaire sms-ticket stijgt hierbij wel met 18 procent. Het sms-ticket zal vanaf februari niet langer 2,25 euro maar wel 2,65 euro kosten (inclusief operatorkost van 0,15 euro). Wie een smartphone heeft, is veel goedkoper af met een m-ticket via een app. De prijs daarvan blijft 1,8 euro. Het sms-ticket blijft ondanks het prijsverschil populair. De Lijn verkocht dit jaar gemiddeld zowat 910.000 sms-tickets per maand, tegen 118.000 m-tickets per maand. De populariteit van dat laatste ticket neemt wel snel toe, zegt de vervoersmaatschappij.

Voorts stijgt de prijs voor een Buzzy Pazz en een Omnipas licht. Een Buzzy Pass voor kinderen jongeren dan 12 jaar kost voortaan 55 in plaats van 54 euro, voor jongeren van 12 tot 24 jaar gaat het om 215 in plaats van 212 euro per jaar.

De prijs voor een Omnipas (25-64 jaar) stijgt van 319 naar 329 euro per jaar, voor 65-plussers gaat het om een prijsstijging van 54 naar 55 euro per jaar. De prijs van tienbeurtenkaarten en maandabonnementen blijft hetzelfde.

MIVB

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gaat vanaf april of mei van volgend jaar contactloos betalen invoeren en tegelijk ook de papieren tickets duurder maken. Dat meldt Bruzz.be en het nieuws wordt bevestigd door de woordvoerders van MIVB en van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). De andere tarieven blijven gelijk. 

De Brusselse regering heeft op de ministerraad van 19 december beslist om vanaf april of mei met contactloos betalen een nieuwe betaalmanier in te voeren. De reiziger kan dan op de bus en tram stappen zonder ticket en aan een ontwaarder met een contactloze bank- of kredietkaart of met een betaalapp een vervoersbewijs kopen. Wie de metro wil nemen kan aan de toegangspoortjes van het station eveneens contactloos betalen.

Tegelijk worden de prijzen voor papieren tickets 50 cent duurder. Een papieren ticket voor één ritje aan een automaat kost dan 2,6 euro en de prijs voor een kaartje voor 24 uur stijgt naar 8 euro. Wie bij de chauffeur nog cash een ticket wil betalen, zal 3 euro betalen. Alle andere tickets en kaarten zijn enkel beschikbaar via de Mobib-kaart en worden dus niet duurder. 

'De regering wil zo ontraden om nog papieren tickets te gebruiken. Die zijn duur om te produceren en zijn slecht voor het milieu. Iedereen gooit die meteen weg en omdat er een chip inzit duurt het langer vooraleer ze afgebroken zijn', zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme. Bovendien is de aankoop van papieren tickets op bus en tram lastig voor de chauffeurs. MIVB gaat contactloos betalen vanaf 15 januari testen met de eigen werknemers, om eventuele technische problemen op te sporen, aldus woordvoerster van minister Van den Brandt, Marie Thibaut de Maisieres. In april of mei wordt de nieuwe betaalmanier ingevoerd op het hele MIVB-net.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud