Advertentie
Advertentie

'Veel late en vroege treinen verdwijnen'

©BELGA

De NMBS schiet tekort als aanbieder van mobiliteit. Dat is de harde conclusie van verschillende consumentenorganisaties na de bestudering van het nieuwe transportplan van het spoor. Heel wat vroege en late treinen worden geschrapt.

'De NMBS stelde in zijn roadshows de nieuwe dienstregeling voor die vanaf december geldt. Wat ze er niet bij vertelt is dat veel vroege en late treinen worden afgeschaft. TreinTramBus en Test-Aaankoop stellen dit plan in vraag en eisen volledige klaarheid van de NMBS. De politiek is ook aan zet en moet de NMBS de nodige middelen geven om haar rol als mobiliteitsaanbieder te kunnen vervullen, zo stellen de organisaties in een gezamenlijk bericht.

De organisaties ontkennen niet dat sommige reizigers beter worden van de nieuwe dienstregeling. Op veel lijnen worden de treinen beter gespreid en er komen meer rechtstreekse verbindingen met de luchthaven. Maar die extra's dreigen ten koste te gaan van heel wat vroege en late treinen, 'iets wat de NMBS tot nog toe angstvallig heeft verzwegen', aldus het communiqué. 

Een voorbeeld. Wie naar Merchtem, Asse, Opwijk, Lebbeke en tal van kleinere stations wil, kan nu nog om 23.19 uur vertrekken uit Brussel-Centraal, vanaf december wordt dat 21.41 uur. 'Gedaan met culturele avondactiviteiten in Brussel', klinkt het. Wie vanuit Zaventem of Kortenberg naar Leuven moet voor zijn job, kan dat in de toekomst ten vroegste vanaf 07.18 uur, 'erg laat voor een werkdag'.

Het nieuwe plan verhoogt het aanbod niet, het aantal treinkilometers blijft gelijk, 'dat staat in schril contrast met de mobiliteitsvraag die blijft toenemen', aldus het bericht. Volgens de organisaties heeft dat veel te maken met de hoge infrastructuurlasten, de NMBS betaalt Infrabel gemiddeld 2,5 keer meer dan de NS aan Prorail om een trein te laten rijden. Hier moeten de politici hun verantwoordelijkheid nemen, klinkt het.

De volledige nieuwe dienstregeling van de NMBS vindt u hierhttp://treintrambus.be/images/IndicateurSpoorboekje.pdf


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud