Advertentie

Voorziening voor Tango duwt Exmar in het rood

De Tango FLNG moest tien jaar lang aardgas vloeibaar maken in Argentinië, maar het contract is verbroken. ©Exmar

De Antwerpse maritieme gasvervoerder Exmar sluit het derde kwartaal af met een nettoverlies van 7,1 miljoen dollar. De hoofdoorzaak is een provisie voor het – intussen stopgezette – contract voor de Tango FLNG.

Operationeel was het derde kwartaal zeker niet slecht voor Exmar . De drie takken van het bedrijf – Shipping (gastankers), Infrastructure (o.m. de Tango FLNG) en Diensten – waren winstgevend en realiseerden samen een bedrijfswinst van 22 miljoen dollar.

Shipping droeg 3,6 miljoen dollar bij tot het bedrijfsresultaat. De vrachttarieven voor gastankers zijn weer op een aanvaardbaar niveau gekomen, zegt Exmar in een persbericht. De markten voor grote en middelgrote gastankers hebben zich bijna volledig hersteld. Het enige segment waar het moeilijk gaat, zijn de kleine gastankers met druktanks. Exmar verwacht op korte termijn beterschap als de raffinaderijen weer op hogere toeren draaien.

Infrastructure realiseerde een bedrijfswinst  van 4,1 miljoen euro. De Tango FLNG leverde geen inkomsten meer op, omdat huurder YPF al sinds maart niet meer betaalde. Op 19 oktober bereikte Exmar een overeenkomst met YPF waarbij het contract vroegtijdig wordt stopgezet en de Argentijnse energiegroep een vergoeding van 150 miljoen dollar betaalt.

Exmar kreeg wel inkomsten ontvangen uit de hervergassingseenheid FSRU S188 – een geschil met charteraar Gunvor heeft daar voorlopig geen impact op – en uit de verhuur van zijn accomodatieplatformen.

Provisie

Dat Exmar alsnog verlies lijdt in het derde kwartaal komt vooral door het netto financieringsresultaat en door belastingen.

Het netto financieringsresultaat kleurt 22,7 miljoen dollar rood, vooral door een provisie van 16,4 miljoen voor niet-geïnde inkomsten uit het contract met YPF. In het eerste halfjaar had Exmar hiervoor al een provisie van 17,7 miljoen dollar geboekt, wat de totale provisie voor het verbroken contract op 34,1 miljoen dollar brengt.

Financieel directeur Patrick Debrabandere laat weten dat Exmar de 150 miljoen dollar die het van YPF zal krijgen, onder IFRS in het vierde kwartaal zal boeken. Hierdoor zal niet alleen het vierde kwartaal bijzonder goed zijn, maar ook het hele jaar 2020 erg fraai ogen. ‘Onze brutobedrijfswinst (ebitda) zal plotseling met 116 miljoen toenemen’, merkt hij op. Het bedrijf zal 150 miljoen euro winst boeken en de provisie van 34 miljoen tegenboeken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud