Werken begonnen voor verbreding Suezkanaal

De Ever Given blokkeerde het Suezkanaal eind maart een week lang.

De verbreding en de verdieping van een aantal segmenten van het Suezkanaal moeten dagenlange blokkades zoals met het containerschip Ever Given eind maart verhinderen. Intussen laait het juridische gesteggel rond de schuldvraag van de Suezblokkade op.

Het bevel voor de werken aan het Suezkanaal komt rechtstreeks van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. De kanaalautoriteiten zijn begonnen met de verbreding en de verdieping van een segment in het zuidelijke deel, waar de 440 meter lange Ever Given op 23 maart diagonaal vast kwam te zitten.

493 miljoen
schadevergoeding
Egypte eist een schadevergoeding van 493 miljoen euro van de Japanse eigenaar van de Ever Given, het containerschip dat het Suezkanaal een week blokkeerde.

Over een afstand van 30 kilometer wordt het kanaal 40 meter breder en 2,4 meter dieper. Daarnaast plant Egypte een verlenging met 10 kilometer van een kanaalstrook die parallel loopt met het Suezkanaal. Die werd in 2015 aangelegd om meer scheepvaartverkeer mogelijk te maken. Na de werken zal het 'parallelkanaal' 82 kilometer lang zijn.

Van 23 tot 29 maart was het Suezkanaal geblokkeerd nadat het containerschip Ever Given was vastgelopen. Daardoor ontstond een gigantische wachtrij op de belangrijkste levensader voor de wereldhandel.  In totaal kwamen 422 schepen met 26 miljoen ton goederen aan boord vast te zitten. Meer dan 10 procent van de wereldhandel passeert via het Suezkanaal.

Schadevergoeding

De Ever Given ligt nog altijd voor anker op het Grote Bittermeer, een breder stuk halfweg het kanaal. Egypte liet het schip in beslag nemen en eist dat de kanaalautoriteiten vergoed worden voor de geleden kosten. Die zouden voor iedere dag dat niet gevaren werd zowat 12 miljoen euro aan tolinkomsten misgelopen zijn.

Aanvankelijk vroeg Egypte een schadevergoeding van 740 miljoen euro aan Shoei Kisen Kashai, de Japanse eigenaar van het schip. Al-Sisi laat dat bedrag dalen naar 493 miljoen. Naast de tolinkomsten wijst Egypte ook op de reputatieschade door de blokkade, de bergingskosten en de beschadiging van de oevers van het Suezkanaal.

Begin mei wisten de kanaalautoriteiten zich gesterkt in hun claim toen een Egyptische rechtbank Shoei Kisen Kashai in het ongelijk stelde. De Japanners hadden geprobeerd het beslag te laten opheffen, maar stuitten op een njet van de rechter. Een hoorzitting over de vraag tot schadevergoeding van de kanaalautoriteiten moet volgende week meer duidelijkheid brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud