Werkloze Tango duwt Exmar in het rood

De Tango FLNG moest tien jaar lang Argentijns aardgas vloeibaar maken, maar het draaide anders uit. Voorlopig levert de drijvende lng-fabriek geen inkomsten op. ©Exmar

Exmar moest het in het eerste kwartaal zonder inkomsten van de Tango FLNG stellen. De Antwerpse scheepvaartgroep dook daardoor licht in het rood.

Het mislukte Argentijnse avontuur van Tango FLNG blijft Exmar achtervolgen. De drijvende lng-fabriek zit zonder werk en de Antwerpse gastankerrederij moet opnieuw op zoek naar een opdracht. Exmar wordt wel vergoed door de Argentijnse energiegroep YPF voor de voortijdige verbreking van het contract, maar moest onder de IFRS-regels de volledige schikkingsvergoeding van 150 miljoen dollar in het vierde kwartaal boeken.

De omzet in het eerste kwartaal kwam daardoor - steeds onder IFRS - een kwart lager uit op 33,5 miljoen dollar. Samen met hogere afschrijvingen leed Exmar een operationeel verlies van 3,3 miljoen dollar. Ter vergelijking: de eerste drie maanden van 2020 hadden nog 10 miljoen dollar bedrijfswinst opgeleverd. Netto dook de gasvervoerder 2,2 miljoen dollar in het rood. Het contrast met een jaar eerder, toen er 16,7 miljoen dollar winst was, is groot.

Over een nieuwe bestemming voor de Tango FLNG is er geen nieuws.

De lpg-vloot presteerde goed in het eerste kwartaal en droeg 7,7 miljoen dollar bij tot het bedrijfsresultaat. De middelgrote gastankers, die het zwaartepunt van Exmars vloot uitmaken, kenden goede vrachttarieven en dat zou zo blijven. Dat segment is al voor 79 procent ingedekt tot het einde van het jaar. De kleine gastankers met druktanks zijn al voor 76 procent volgeboekt.

Naast de Tango zijn het vooral financiële lasten die het resultaat rood doen kleuren. Exmar torste eind maart een schuldenberg van 455,1 miljoen dollar.

Over een nieuwe bestemming voor de Tango FLNG is er geen nieuws. Exmar zegt in een persbericht dat de zoektocht ‘in volle gang’ is en dat zijn specialisten ‘actief op verschillende pistes’ werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud