Wilde staking bij het spoor

Foto Belga

Door een wilde staking door treinbestuurders van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) werden maandagochtend een 60-tal treinen geschrapt. De problemen troffen vooral Wallonië.

In de depots van Welkenraedt, Bertrix, Aarlen, Jemelle, Gouvy en Namen werd het werk neergelegd. Vooral lijn 162 tussen Aarlen en Namen ondervond hinder.

De aanleiding voor de staking maandagochtend was het ongeval in Godinne. Daar botsten vrijdag twee goederentreinen. Dat heeft de bezorgdheid over de veiligheid van het spoor weer aangewakkerd. Volgens het ASTB waren er in de dagen voor het ongeval signalisatieproblemen op de bewuste lijn.

Het ASTB maakte zaterdag bekend dat het een stakingsaanzegging had ingediend voor 22 mei, uit protest tegen de invoering van psychotechnische testen die alle bestuurders voortaan moeten afleggen.

Infrabel raadt reizigers aan zich te informeren op railtime.be.

Reacties

In een reactie veroordeelde de NMBS de wilde staking van het ASTB. 'Met dit soort acties worden de statutaire sociale akkoorden met voeten getreden', klonk het in de NMBS-reactie. 'De NMBS zal de toepassing vragen van de reglementaire bepalingen voor de medewerkers die hun dienst in de steek lieten.'

Ook de minister van Overheidsbedrijven, Paul Magnette (PS), veroordeelt de wilde staking. 'Het is onaanvaardbaar dat treingebruikers op die manier gegijzeld worden. Daarom moet deze vakbond de overlegmechanismes en regels, die onder andere een stakingaanzegging voorzien, naleven.' Volgens de minister kan enkel de sociale dialoog de belangen van de werknemers en de gebruikers, en de kwaliteit van de diensten waarborgen.

De wilde staking was voor MR-voorzitter Charles Michel aanleiding om opnieuw te pleiten voor een minimale dienstverlening bij het spoor. 'Eens te meer worden pendelaars, scholieren en studenten gegijzeld door een vakbondsactie zonder enige motivering. Dit is onaanvaardbaar', zei Michel. Hij wil dat er tijdens de spitsuren een minimumdienst komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud