Zeebrugge haalt slecht rapport

(Foto: Belga) ©BELGA

Met een geschatte daling van 7 procent, tot 43,6 miljoen ton behandelde goederen, beleefde de haven van Zeebrugge een somber 2012. De eerste cijfers werden donderdag gepubliceerd.

De daling is vooral te wijten aan de terugval in de containerdienst. Het verhandeld volume daalde er van 22,74 miljoen ton naar 20,35, ofte een daling met 10,6 procent, ingegeven door mincijfers in het Verenigd Koninkrijk en China. Daarbovenop verloor Zeebrugge een containerdienst van Maersk aan Antwerpen.

Het roro-verkeer noteerde een daling van 3,9 procent, tot 12,6 miljoen ton. En ook in de derde belangrijke pijler, de vloeibare bulk, is er stevige terugval na het recordjaar in 2011. Van 8,28 miljoen ton naar 7,68, of min 7 procent. Toch blijft Zeebrugge inzetten op vloeibaar aardgas (LNG), want momenteel is een tweede steiger in aanbouw.

Een stijging van 17 procent in verhandeld volume voor stukgoed is dan weer een opsteker. Het gaat hierbij vooral om papier en papierpulp dat van Brazilië komt, naar Scandinavië gaat voor de verwerking en dan terugkomt voor export naar Amerika. Een ander lichtpuntje was de stabilisatie van het aantal verhandelde wagens, zo'n 17,3 miljoen, dit in een dalende automarkt.

Ook de cruisesector smukt de cijfers op met een stijging van een vijfde in aanlopen. Voor 2013 verwacht de Haven van Zeebrugge een nulgroei. 'De combinatie van veel factoren maakt een prognose moeilijk', besluit gedelegeerd bestuurder Joachim Coens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud