Advertentie

Zeebrugge krijgt klap in containers

Zeebrugge is de grootste autohaven ter wereld ©Thomas De Boever

De Zeebrugse haven groeide vorig jaar fors in nieuwe wagens, maar dat nieuws wordt overschaduwd door een daling van 34 procent in de overslag van zeecontainers.

Zeebrugge verstevigt zijn positie als grootste autohub ter wereld met 2,8 miljoen nieuwe wagens (+14%). Vooral de trafiek naar de Verenigde Staten, Zweden en Spanje zit in de lift. De autoactiviteiten zullen nog verder worden uitgebreid met 156 hectare.

Ook met cruises kon Zeebrugge een nieuw record neerzetten dankzij de rederij AIDA Cruises. De 142 cruiseschepen (+28%) die de haven aandeden brachten 743.085 passagiersbewegingen. Voor dit jaar zou er nog verdere groei moeten komen, want er zijn al 174 boekingen van schepen gereserveerd.

Containers

Minder goed gaat het in de containertrafiek vanuit Azië, waar Zeebrugge getroffen werd door herschikkingen in de vaarschema's van grote containerallianties. De zogenaamde deep sea-containertrafiek zakte met 34 procent. Bij de roro-containers was er een lichte stijging met 2,5 procent. 

Net als de voorbije jaren heeft ook de aardgasoverslag het moeilijk door de lage energieprijzen. De overslag op de LNG-terminal van Fluxys zakte met 21 procent. Vanaf 2018 is er beterschap in zicht door de start van een groot contract voor de overslag van Russisch aardgas uit Yamal.

Jobs

Groei zat er ook in vaste bulk (+13%) door zand en grint, stukgoed zoals papierpulp (+23%) en kiwi's (+11%).

De groei van de activiteiten zorgde ook voor extra werkgelegenheid, benadrukt de haven. Er werden 219 mensen aangeworven. Het aantal arbeiders zit nu met 1.695 op een record.

CEO Joachim Coens denkt dat de haven in de periode 2017-2018 op alle fronten zal kunnen vooruitgaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud