Advertentie
Advertentie

Zeelui blokkeren haven Calais opnieuw

Zijn het niet de migranten, dan zijn het de stakende zeelui die zorgen voor lange files richting haven Calais ©EPA

De belangrijke Kanaalhaven van Calais is nog maar eens geblokkeerd door een actie van de werknemers van Scop SeaFrance. De rechter beslist vandaag of de maatschappij in vereffening gaat of toch mag verder werken.

Enkele honderden zeelieden van Scop SeaFrance hebben de haven van Calais vrijdag geblokkeerd door banden in brand te steken op de toegangswegen, zo meldt de politie. De werknemers besloten in de voormiddag tot die actie om druk te zetten op de onderhandelingen tussen het Frans ministerie van Transport, Eurotunnel en de Deense rederij DFDS. Sinds 1 juli heeft DFDS twee schepen extra in zijn vloot, gehuurd van Eurotunnel, de concessionaris van de Kanaaltunnel.

Maar Scop SeaFrance, een coöperatieve opgezet door zeelui en havenarbeiders die vroeger in dienst waren van de voormalige staatsrederij SeaFrance, wil zelf met die schepen varen. Sinds begin juli hebben ze die schepen bezet en voor een groot deel onbruikbaar gemaakt, DFDS heeft ze dus nog niet in de vaart kunnen brengen. Scop SeaFrance heeft een dossier ingediend bij de rechtbank om die schepen over te nemen, de rechter in Boulogne zou daarover deze vrijdagnamiddag beslissen.

De Franse overheid zelf heeft een voorstel uitgewerkt om een nieuw Scop op te richten dat 380 van de vroegere werknemers van Scop SeaFrance zou overnemen en het aantal ontslagen zou beperken tot 107. Met de afspraken van Eurotunnel en DFDS zouden ruim dubbel zoveel banen verloren gaan. Eurotunnel had tot begin dit jaar drie schepen van het voormalige SeaFrance in de vaart met zijn dochter-rederij MyFerryLink.

MyFerryLink moest echter van de Britse overheid jaar activiteiten staken omdat anders de positie van Eurotunnel op de trafiek Engeland-Frankrijk te dominant zou worden. Daarop maakte Eurotunnel een akkoord met DFDS om twee schepen in  huur over te nemen, terwijl Eurotunnel zelf één schip enkel voor vrachtvervoer zou gebruiken. Maar daar staken de ex-werknemers van SeaFrance, nu in dienst van Scop SeaFrance, dus een stokje voor. De haven werd al bij herhaling geblokkeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud