Zestigtal banen op de wip bij Antwerpse Sati

Het Antwerpse bedrijf Sati heeft de boeken neergelegd. Een zestigtal werknemers van de onderneming die in het havengebied treinwagons herstelt en onderhoudt, dreigt daardoor zijn baan te verliezen.

Het bedrijft telt iets meer dan 60 werknemers, onder wie een 40- tot 45-tal arbeiders, aldus secretaris Marc Pottelancie van ABVV Metaal. De directie legde woensdag de boeken neer, wat die dag ook aan de vakbondsafgevaardigen en het voltallige personeel meegedeeld werd. De werknemers kregen de boodschap dat ze onmiddellijk naar huis mochten gaan.

'Er was niet zoveel werk de laatste tijd, maar de mensen dachten niet dat ze naar een faillissement gingen', aldus Pottelancie. Het bedrijf onderhield vooral voor Duitse firma's treinstellen.

'Een van de grote problemen was de concurrentie met de eigen onderhoudsafdeling van de NMBS. Zij hebben zwaar geïnvesteerd en gingen ook voor andere bedrijven aan de slag.' 

Volgens Pottelancie wordt komende dinsdag het faillissement uitgesproken door de Antwerpse handelsrechtbank. Eventueel zou nog een curator aangesteld kunnen worden voor een doorstart, maar bij het ABVV heerst weinig optimisme.

'Ik vrees ervoor, het blijft al enkele jaren moeilijk in de sector.'  ABVV'er Rudi Kennis, die destijds de sluiting van Opel Antwerpen opvolgde, reageert verontwaardigd. 'Het is heel erg dat je zo'n drama tweemaal moet meemaken in je leven.'

Ook de manier waarop de sluiting werd meegedeeld, wordt gehekeld. 'Overal waar de laatste tijd herstructureringen doorgevoerd woren , verliezen eerst de jonge mensen maar ook diegenen die het laatst 'binnenkwamen' hun job. Vaak gaat het om ex-Opel-werknemers. Velen hebben na drie jaar nog geen vast contract.' 

Sati verkeerde enkele jaren geleden al in moeilijkheden, en werd toen door Cobelfret verkocht aan het Nederlandse Shunter. Maar ook zij konden het tij niet keren. Bij Sati kon vrijdag niemand bereikt worden voor commentaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud