Aedifica legt hand op Finse sectorgenoot voor 609 miljoen euro

Stefaan Gielens, de CEO van Aedifica. ©Thierry du Bois

De Belgische woonzorgvastgoedgroep krijgt na een verhoogd bod 95,5 procent van de aandelen van Hoivatilat in handen.

Aedifica , een vastgoedgroep voor woonzorgvastgoed, lanceerde in november een openbaar bod van 14,75 euro in cash per aandeel - een premie van 16 procent op de slotkoers toen - op zijn sectorgenoot Hoivatilat, die noteert op de beurs van Helsinki.

Dat bod liep niet van een leien dakje. Sommige aandeelhouders zoals het Britse Clearance Capital vonden het te laag. Daarom besloot Aedifica het bod te verhogen van 14,75 euro naar 16 euro per aandeel. Verschillende aandeelhouders zoals Clearance hadden al toegezegd hun aandelen tegen de verhoogde prijs aan te bieden. Daardoor was Aedifica al verzekerd van 48,8 procent van de aandelen.

95,5%
Geslaagd bod
Aedifica heeft 95,5 procent van de aandelen van Hoivatilat in handen.

Het gros van de aandeelhouders heeft het voorbeeld van Clearance gevolgd, blijkt uit een persbericht dinsdag voorbeurs. Aedifica heeft 95,5 procent van de aandelen van Hoivatilat in handen. Daardoor kan Aedifica het aandeel van de beurs halen. Later deze week wordt allicht een uitrookbod op de resterende aandelen gelanceerd. 

De overname heeft een omvang van 609 miljoen euro. De verhoging van het bod heeft Aedifica 32 miljoen euro extra gekost. 

Drievoudige primeur

De overname is een drievoudige primeur. Aedifica is de eerste Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) die actief wordt op de Scandinavische markt. Het is, door de toevoeging van Finland en Zweden, de eerste gvv die actief is in zes landen. En het is de eerste Belgische gvv die een overnamebod doet op een buitenlandse beursgenoteerde groep. En daar ook in slaagt. 

Aedifica-CEO Stefaan Gielens heeft de ambitie een sleutelrol te spelen bij de consolidatie van de Europese markt voor zorgvastgoed. 'Het is eten of gegeten worden', verklaarde hij in een interview met De Tijd.

Waarvoor staat het Finse Hoivatilat?
  • Finse beursgenoteerde zorgvastgoedgroep.
  • Beurskapitalisatie: 381 miljoen euro.
  • Ondernemerswaarde: 609 miljoen euro (verhoogd bod van 407 miljoen euro + 202 miljoen euro schulden).
  • Portefeuille: woonzorgcentra (50 procent) en kinderdagverblijven (50 procent).
  • 127 gebouwen in portefeuille bovenop 55 in de pijplijn.
  • Geïndexeerde huurcontracten met een looptijd van 13 jaar.
  • Personeel: 22.
  • Tekende in 2019 zijn eerste vijf contracten op de Zweedse markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n