AvH slaat munt uit Franse rusthuistak

Jan Suykens haalt zijn eerste grote meerwaarde binnen als CEO van AvH ©BELGA

Ackermans & van Haaren verkoopt zijn Franse rusthuistak HPA aan het Franse DomusVi. De verkoop zal AvH een meerwaarde van 105 miljoen euro opleveren.

De Europese rusthuismarkt is in volle consolidatie. Het Belgische Armonea wordt overgenomen door het Franse Colysée. AvH maakt nu van zijn kant bekend dat het zijn Franse rusthuistak HPA verkoopt aan DomusVi, ook al een van de grootste Franse spelers.

Bedden en vastgoed

HPA is de moedermaatschappij van Residalya, dat in 2004 werd opgericht door Hervé Hardy, de huidige CEO. HPA is sindsdien opgeklommen tot een top 10 speler in de Franse markt van private woonzorgcentra. Residalya vertegenwoordigt een netwerk van 35 woonzorgcentra met 2.630 bedden en een kinderdagverblijf van 50 plaatsen.

AvH trad in 2015 via Groupe Duval in het kapitaal van Residalya, de rusthuisuitbater. Ze heeft nadien geleidelijk aan haar belang verhoogd in het kapitaal van de vastgoedvennootschap, die de gebouwen bevat van woonzorgcentra die Residalya uitbaat.

De aandelen van beide vennootschappen werden in 2016 ingebracht in de holding, HPA, die sindsdien gecontroleerd wordt door AvH (71,72 procent) in partnership met Hervé Hardy en het management.

De transactie levert Jan Suykens, de opvolger van Luc Bertrand als CEO van de Antwerpse investeringsgroep, zijn eerste grote trofee op. Er komt 165 miljoen euro cash binnen. De meerwaarde van 105 miljoen euro is de grootste voor AvH sinds de verkoop van Quick in 2006 (goed voor 150 miljoen euro meerwaarde).

Suykens benadrukt dat het helemaal niet de bedoeling is om binnenkort ook Anima Care, de Belgische tak, te verkopen.

Toevallig

Er zijn voor hem twee belangrijke verschillen. 'In Frankrijk zijn we in de branche van de zorgcentra een beetje toevallig terecht gekomen door de swap van onze participatie in de Franse Groupe Duval. In België zijn we als echte entrepreneurs met een eigen model vanaf nul begonnen. De Franse markt is ook veel meer geconsolideerd dan de Belgische. Er zijn met Anima Care veel meer mogelijkheden om te groeien dan met HPA. Anima Care heeft al 2.100 bedden. We gaan er tegen 2023 nog eens 800 bouwen’.

Het feit dat Franse groepen als DomusVI en Colysée fors willen betalen om de reuzen Korian en Orpea bij te benen, is daar niet vreemd aan.

Naar verwachting kan de verkoopovereenkomst gefinaliseerd kunnen worden in het tweede kwartaal van 2019. DomusVi telt zo’n 300 miljoen euro neer om de hele Franse tak over te nemen.

DomusVi werd gecreëerd in 1983 en is één van de Europese leiders in ouderenzorg.Naast haar nummer 3 positie in de markt van private woonzorgcentra in Frankrijk, is DomusVi leider in Spanje en ook aanwezig in Portugal en Latijns-Amerika. De groep is nog niet actief in België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud