Befimmo stapt in Belgisch coworkingbedrijf

Silversquare is een pionier in de Belgische en Europese coworkingmarkt. ©Silversquare

Befimmo wordt meerderheidsaandeelhouder van de coworkingspecialist Silversquare. Op termijn gaat de beursgenoteerde vastgoedgroep waarschijnlijk naar 100 procent.

 

Een jaar na de oprichting van de joint venture Silversquare @Befimmo, verwerft Befimmo, vastgoedoperator en beheerder van kantoorgebouwen, een meerderheidsbelang van 61 procent in Silver- square, de Belgische marktleider in coworking.

Befimmo betaalt voor zijn participatie 7,1 miljoen euro, met inbegrip van de aandelen van Alphastone (familie Appelstein en Xavier Xantippe). De resterende aandelen van de oprichters neemt het voor minstens vijf jaar over. De oprichters blijven in die periode als CEO’s verantwoordelijk voor de uitbouw van het bedrijf.

De overname van Silversquare sluit aan bij de evolutie van de vastgoedkantoormarkt naar een dienstverlenende sector.
benoît de BLIECK
CEO BEFIMMO

‘De overname van Silversquare, een jonge en dynamische speler op de coworkingmarkt, sluit volledig aan bij de evolutie van de vastgoedkantoormarkt naar een dienstverlenende sector’, benadrukt Benoît De Blieck, de CEO van Befimmo.

Het grootste Silversquarecoworkingcentrum, van 10.000 m², komt in het Quatuor-complex van Befimmo in de buurt van het Noordstation. Dat complex van 60.000 m² is in aanbouw. Het gaat om een investering van 150 miljoen euro.

Met de inrichting van het eerste coworkingcentrum in 2008 was Silversquare een pionier van de sector in België en Europa. Tien jaar later beheert het bedrijf vijf centra, goed voor 15.200 m², telt het meer dan 1.000 leden/bedrijven en boekt het 5,3 miljoen euro omzet.

De markt van coworking en flexruimtes is bezig aan een snelle opmars in Europa. Jones Lang LaSalle noteerde in 2017 een groei van 29 procent in de grootste twintig Europese flexibele kantoormarkten.

In België is vandaag maar 2 procent van die markt flexibel, waardoor ons land achterloopt op de meeste Europese hoofdsteden. De totale coworkingcapaciteit in Brussel wordt geschat op 150.000 m², waarvan 62.000 m² pas dit jaar werd geopend of aangekondigd. Andre belangrijke spelers in Brussel zijn Regus, Spaces, Tribes, WeWork and Welkin and Meraki. Die laatste opende gisteren zijn eerste kantoor in Brussel, maar mikt op 200 kantoren wereldwijd, waarvan 100 binnen drie jaar.

Verschillende factoren dragen bij tot het succes van coworking en flexruimtes. De manier waarop mensen leven en werken ondergaat grote veranderingen door de opkomst van nieuwe technologie en de digitalisering, de behoefte aan meer flexibiliteit, een betere balans tussen werk en privéleven, en meer aandacht voor welzijn. Daarnaast werken verschillende generaties samen, elk met hun eigen specifieke behoeften.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud