Befimmo verhoogt dividendprognose licht

Benoît De Blieck, de CEO van Befimmo. ©Tim Dirven

De Brusselse kantorenspecialist Befimmo verhoogt zijn dividendprognose lichtjes tot minimaal 2,24 euro. In volle coronacrisis had CEO Benoît De Blieck nog drastische in de prognose gehakt.

Ook nu nog blijft het voor Befimmo koffiedik kijken wat de impact van de pandemie op de kantorenmarkt is. Zal de grotere behoefte aan ruimte voor het garanderen van social distancing de kleinere behoefte aan kantoren door telewerken compenseren?

De impact van de coronacrisis heeft op korte termijn weinig impact gehad op de resultaten over de eerste zes maanden.

De courante winst, die abstractie maakt van boekhoudkundige meer- of minwaarden op de portefeuille en de rente-indekking, kwam in de eerste zes maanden uit op 1,53 euro per aandeel. In de eerste helft van 2019 was dat 1,71 euro. Ondanks de onzekerheid op de kantorenmarkt is de reële waarde van de portefeuille op vergelijkbare basis onveranderd gebleven.

Hoewel het in het algemeen bijzonder stil was op de huurmarkt voor kantoren in Brussel steeg het aantal vierkante meters dat Befimmo heeft verhuurd tot 33.500 vierkante meter. Dat is beduidend meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar (20.000 vierkante meter, exclusief het megaproject ZIN aan het Noordstation).

Regie der Gebouwen

De stijging is sterk beïnvloed door een superdeal met de Regie der Gebouwen. Die verlengt haar huurcontract voor het Poelaertgebouw met negen jaar, weliswaar tegen een iets lagere huurprijs.

Dat wordt gecombineerd met het voortijdig stopzetten van de huurcontracten voor een tiental kleinere Regie-gebouwen in de provincies, mits een opzegvergoeding wordt betaald. De combinatie van de twee transacties levert een eenmalig bonus op van 14 miljoen euro.

Pijplijn

81 procent van de projecten in de pijplijn zijn voorverhuurd. Een jaar voor de oplevering is het complex Paradis Express in Luik volledig verhuurd. Dat levert het bedrijf een meerwaarde op van 15 miljoen euro. Van het Quatuor-gebouw in de Noordwijk is 49 procent verhuurd.

'Door de lockdown hebben onze bouwprojecten drie à zes maanden vertraging opgelopen. De huurinkomsten van die contracten zullen later beginnen binnen te stromen. Dat verandert wel niets aan de waarde van die gebouwen in onze portefeuille', benadrukt Laurent Carlier , de financieel directeur van de groep.

Door de lockdown hebben onze bouwprojecten drie à zes maanden vertraging opgelopen. Dat verandert wel niets aan de waarde van die gebouwen in onze portefeuille.
Laurent Carlier
Financieel directeur Befimmo

CEO Benoît De Blieck wil de rotatie van de portefeuille dit jaar en volgend jaar voortzetten. De verkoop van een viertal gebouwen zou zo'n 220 miljoen euro kunnen opleveren, met belangrijke meerwaarden. Hij maakt zich sterk dat er in deze markt nog altijd kopers zijn.

Coworking

Met Silversquare baat Befimmo zeven coworkingruimtes uit met een totale oppervlakte van 26.000 vierkante meter. Door de opzeggingen tijdens de lockdown daalde de bezettingsgraad tot 79 procent. Tegen eind van dit jaar hoopt Befimmo op een terugkeer naar de vroegere bezettingsgraad. De toegenomen behoefte aan flexibele werkruimte zou in de kaart van Silversquare moeten spelen. Coworking is goed voor 6 procent van Befimmo's huurinkomsten.


De prognose van de courante winst over 2020 was in mei teruggebracht van 2,88 naar 2, 70 euro per aandeel . Dat wordt nu opgetrokken tot 2,80 euro en leidt ook tot een iets hogere dividendprognose.

In het tussentijds verslag over het eerste kwartaal had de kantorenspecialist al zijn winst- en dividendprognoses voor de komende drie jaar ingeslikt.

Befimmo probeerde lang om in zijn transitieperiode - met grote leegstand, in afwachting van de oplevering van grote Noordwijkprojecten als ZIN en Quatuor - het dividend op peil te houden door uit de reserves te putten. Tot mei dus. De beslissing om dan toch het mes te zetten in het dividend, werd door analisten positief onthaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud