Belegger smaakt lager dividend niet

Livingstone-gebouwen in Brussel ©cofinimmo

Cofinimmo toont zich erg voorzichtig over 2014. De grootste vastgoedbevak van het land verwacht dat de winst bijna 3 procent lager zal liggen; het dividend zou ruim 8 procent krimpen. De markt sanctioneert het aandeel.

Voor het pas gestarte boekjaar toont Cofinimmo zich alles behalve optimistisch. De winst per aandeel zou verder dalen tot 6,61 euro per aandeel en logischerwijze gaat dan ook het dividend lager. 'We stellen een brutodividend in het vooruitzicht van 5,50 euro per aandeel, 8,3 procent lager dan in 2013, maar meer in lijn met de verwachte cashflow per aandeel voor het boekjaar 2014', aldus het communiqué.

De vooruitzichten op een lagere winst per aandeel en een nog sterkere daling van het dividend, doen Cofinimmo geen deugd op de Brusselse beurs. Het aandeel verliest rond de middag ruim drie procent en Koen Overlaet-Michiels van KBC verlaagt het koersdoel van 92 naar 85 euro. Hij is niet te spreken over de lagere netto-actiefwaarde (NAV) en de povere winstvooruitzichten. Hij wijzigt zijn advies van 'houden' evenwel niet.

ING, Bank Degroof en Petercam blijven ook bij hun 'houden'-advies en wijzigen evenmin hun koersdoel van resp. 86,90 euro, 90 en nog eens 90 euro.

CEO Jean-Edouard Carbonelle zei op de persconferentie deze morgen dat de verwachte winstdaling per aandeel een gevolg is van de verwatering door de kapitaalverhoging die pas dit jaar ten volle speelt. Maar ook de gedaalde schuldratio speelt, evenals de lagere inflatie die een negatieve invloed heeft omdat daardoor de huurprijzen minder stijgen.

2013

De winst van Cofinimmo - meer bepaald het netto courant resultaat - is het voorbije jaar gedaald van 7,61 naar 6,78 euro per aandeel, iets meer dan de 6,74 euro die het bedrijf tot nog toe had naar voor geschoven. De winstdaling valt goed uit te leggen, vindt het bedrijf. Zo was er in 2012 de eenmalige verbrekingsvergoeding van Belfius Bank voor haar huurovereenkomst in de Livingstone-gebouwen en bovendien is het aantal aandelen gestegen met ruim 1,5 miljoen tot 17.593.767 stuks.

Op basis van de groepswinst van 119,2 miljoen (121,8 miljoen in 2012) stelt de raad van bestuur voor een bruto dividend uit te keren van 6,00 euro, een payout-ratio van 88,5 procent. Over 2012 kon de aandeelhouder kiezen tussen een cash dividend van 4,875 euro netto of één nieuwe aandeel per 17 bestaande.

De waarde van de portefeuille is over één jaar tijd met 46,2 miljoen verminderd, zo meldt de groep. De daling is een gevolg van een waardevermindering van het beleggingsvastgoed (-26,3 miljoen) - waar de komende vijf jaar grondige renovatiewerken plaatsvinden- en een waardevermindering van de goodwill op de Pubstone-portefeuille, aldus nog de mededeling. De reële waarde van de beleggingen steeg echter van 3,31 naar 3,35 miljard euro.

Het nettoresultaat van de groep daalde van 98,1 miljoen in 2012 naar 58,7 miljoen vorig jaar. Per aandeel werd de winst - door de toename van het aantal aandelen - bijna gehalveerd van 6,12 tot 3,34 euro per aandeel.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud