Belg is grootste kotbaas van Nederland

Met bijna 4.400 studentenkamers is Xior de grootste private kotbaas in Nederland. ©Tim Dirven

Xior, de Belgische specialist in studentenkamers, is in drie jaar uitgegroeid tot de grootste private kotbaas van Nederland. CEO Christian Teunissen droomt al stilletjes van een derde markt.

Het zou een leuke vraag voor de dagquiz van de Beursrally zijn: welke Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) zag het aandeel van Nederland in zijn portefeulle in drie jaar tijd stijgen van 15 naar 70 procent: Aedifica, WDP of Xior? Weinig deelnemers zouden - zonder in het archief te spieken - Xior aanstippen.

98%
Bezettingsgraad
Xior haalt in Nederland een bezettingsgraad van 98 procent.

Xior trok pas in december 2015 naar de beurs. Geen enkele vastgoedgroep is nadien gevolgd. Het groeitraject is indrukwekkend. Alleen al dit jaar stijgt de vastgoedportefeuille van 480 miljoen naar bijna 800 miljoen euro. Wie instapte bij de introductie en zijn dividend herbelegde, haalde een brutorendement van 23 procent per jaar.

Bij de start waren er twijfels over de haalbaarheid van het businessmodel van Xior. Drie jaar later heeft Xior zijn ambities in België waargemaakt. En die in Nederland zwaar overtroffen.

Studenten

Nederland kampt al decennia met een tekort aan studentenhuisvesting, onder meer door de grote toevloed van buitenlandse studenten. De overheid heeft er voluit de kaart getrokken van internationale opleidingsprogramma’s in het Engels. De studenten blijven er meestal twee, drie jaar, niet zoals in België voor een semester, de duur van een Erasmus-uitwisseling.

‘In België zijn 20 procent van de studenten aan wie we verhuren buitenlanders, in Nederland is dat 80 procent’, zegt Christian Teunissen, oprichter, CEO en nog altijd de grootste aandeelhouder van Xior. ‘In België komt een student met vader en moeder kijken en wordt er gewikt en gewogen. Als we in Nederland een nieuw complex in de markt zetten, is dat via onze website vaak al binnen twee, drie dagen verhuurd.’

Als we in Nederland een nieuw complex in de markt zetten, is dat via onze website vaak al binnen twee, drie dagen verhuurd.
Christian Teunissen
Oprichter en CEO Xior

Universiteiten en lokale overheden in Nederland kunnen de toevloed aan studenten op het vlak van huisvesting nauwelijks opvangen. Publieke bouwcoöperaties als Duwo (25.000 studentenkoten) en SSH kunnen niet volgen. Hun positie was jaren zo dominant dat niemand privé-initiatief een kans op slagen gaf.

Het Amerikaanse Greystar slaagde er wel in een kantoorproject, dat door de crisis voor een prikje te koop was, om te vormen tot 1.000 kamers voor studenten. Kort nadien kwam Xior op de Nederlandse markt. Met bijna 4.400 studentenkamers is het er nu de grootste private kotbaas.

Als iets echt moet, gaat het in Nederland sneller dan bij ons. De stad Delft besliste begin 2017 een van haar administratieve gebouwen af te stoten. Xior won de biedprijs. Deze maand trekken 91 studenten in het gebouw. Voor een gemiddelde oppervlakte van 17 à 35 m² betalen ze 490 à 650 euro. Daar komen nog 170 euro kosten bij.

Puntensysteem

Xior mikte op de bovenkant van het middensegment en op het hogere segment. ‘We hanteren geen ongewoon hoge prijzen. In functie van ligging, oppervlakte, comfort en zelfs leeftijd legt de overheid met een puntensysteem vast welke prijs je mag vragen. Daarna is er nog een jaarlijkse indexering’, benadrukt Teunissen. De prijzen in Nederland liggen gemiddeld 10 procent hoger dan in België. Xior zal nooit iets boven 710 euro aanbieden. Dan verliest de student zijn huursubsidie, die in de meeste gevallen 180 euro bedraagt.

Een Indiase doctoraalstudent, die een mezzaninestudio in het nieuwbouwproject Woudestein van Xior op de universitaire campus van Rotterdam huurt, verzekert ons dat hij nergens anders dan in dit blok met 280 kamers en studio’s met enkel buitenlandse studenten voor die prijs iets gelijkaardigs kan huren. In 24 uur tijd was alles verhuurd. Er zijn plannen voor een tweede blok.

Xior haalt een bezettingsgraad van 98 procent en hoeft zich de komende jaren geen zorgen te maken. Veel universiteiten staan te wachten om kamers die vrijkomen zelf in te pikken. Het komt erop aan voldoende juiste panden te vinden. De herontwikkelingskosten in Nederland zijn wel flink gestegen: van 800 à 900 euro per m² naar 1.000 à 1.200 per m². Dat is meer dan de 1.100 euro per m² in België.

Groeien vraagt veel geld. ‘In juni 2017 en juni 2018 hebben we met succes respectievelijk 84 miljoen en 134 miljoen euro opgehaald. Telkens hebben we ons aantal aandelen met zowat 50 procent verhoogd. We konden dat geld snel investeren. We hebben nu nog ruimte om voor 100 miljoen euro projecten te realiseren’, zegt Frederik Snauwaert, de financieel directeur van de groep.

Volgt in de zomer van 2019 een nieuwe grote kapitaalverhoging? ‘Het kan, maar dat hangt af van de concrete mogelijkheden die we dan zien. We zijn stilaan ook klaar voor het veroveren van een derde markt. Concrete plannen zijn er nog niet. Als we het doen, gaan we voluit’, zegt Teunissen. Duitsland, Frankrijk en vooral Spanje zijn mogelijke targets.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud