Belgische huisbaas H&M in de clinch met Zweedse kledingketen

De winkelpanden van Qrf die door H&M worden gehuurd, zijn met 4,5 miljoen euro afgewaardeerd. ©AFP

De winkelvastgoedexpert Qrf heeft de panden die gehuurd worden door keten H&M afgewaardeerd. De Zweedse groep is de belangrijkste huurder van Qrf.

Qrf zag de waarde van zijn vastgoedportefeuille in het eerste kwartaal met 1,7 procent dalen tot 282,6 miljoen euro. Per aandeel zakte de intrinsieke waarde met 1,6 procent tot 23,4 euro. 

De oorzaak ligt bij een afwaardering van de panden die door H&M worden gehuurd voor een bedrag van 4,51 miljoen euro. H&M is de belangrijkste huurder, goed voor 16,3 procent van het huurbedrag.

De keten huurt vijf panden van Qrf. In een pand in Sint-Niklaas heeft H&M de huur opgezegd. In twee andere panden, in Hasselt en Ukkel, wil H&M de huur vernieuwen aan voorwaarden die volgens Qrf niet marktconform zijn. 'In geval van onenigheid kan de huurder een huurvernieuwing vragen aan de Vrederechter. En dan bestaat het risico dat de rechter voorwaarden bepaalt die leiden tot een huurprijsverlaging en bijgevolg tot een aanzienlijke waardevermindering van het pand', zegt Qrf in het persbericht.

De afwaardering van de H&M winkelpanden doet de schuldgraad stijgen van 52,69 naar 52,88 procent. Na de afsluiting van het kwartaal, op 16 april, heeft Qrf nog een leegstaand pand verkocht in Sint-Niklaas voor 675.000 euro. De verkoopprijs lag boven de recentste reële waarde, zoals geschat door een vastgoedschatter. De bezettingsgraad daalde in drie maanden lichtjes van 97,47 naar 97,36 procent.

Het Zweedse H&M beleeft zelf een moeilijke periode door de opmars van e-commerce. 'De evoluties in het retail-landschap in het algemeen en in het bijzonder bij H&M als belangrijkste huurder, vormen een bron van onzekerheid op korte en middellange termijn. We zijn dan ook voorzichtig in onze vooruitzichten', klinkt het bij Qrf. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud