Bouwtak CFE heeft last van margedruk

4 Oceans, een vastgoedproject van CFE in Gdansk ©CFE

Bij de Brusselse groep CFE zit DEME weer op schema, maar de bouwdivisie heeft last van hogere prijzen voor materialen en onderaannemers.

CFE heeft in de eerste negen maanden van het jaar een omzet gerealiseerd van 2,75 miljard euro, 22,3 procent meer dan een jaar eerder. In absolute cijfers is de groei vooral aan het bagger- en waterbouwconcern DEME te danken, procentueel tekende Contracting (de bouwactiviteiten) voor de sterkste toename.

In het derde kwartaal bedroeg de omzet 891,8 miljoen euro, leert een kleine berekening, en dat is minder dan verwacht (953 miljoen volgens Bloomberg). Winstcijfers geeft CFE niet in zijn kwartaalupdate.

Blankenburg

Het orderboek was eind september 4,07 miljard euro dik, wat zowat een miljard minder is dan een jaar eerder. Diverse grote projecten van DEME zijn echter nog niet in het orderboek opgenomen omdat vergunningen of financieringen nog niet rond waren.

Daar komt binnenkort verandering in: de financiering van de Blankenburg-verbinding in Nederland werd op 17 oktober afgerond, zodat dit contract in het vierde kwartaal zal worden opgenomen in het orderboek. De Blankenburg-verbinding is een tunnelverbinding tussen twee autosnelwegen ten westen van Rotterdam.

Hoger prijzen

In zijn vooruitzichten zegt CFE voor DEME en Contracting een forse omzetgroei over heel 2018 te verwachten. De ebitda-marge (de verhouding tussen de brutobedrijfswinst of ebitda en de omzet) van DEME zou ‘binnen de marges van het historische gemiddelde’ moeten blijven, dus tussen 16 en 20 procent.

Dat betekent dat DEME weer op schema zit. In de eerste jaarhelft moest de baggeraar schepen van derde inhuren omdat zijn eigen nieuwe schepen laattijdig werden geleverd door de scheepswerf. Daardoor was de winstmarge teruggevallen tot iets meer dan 14 procent.

Het bedrijfsresultaat van de bouwtak zal evenwel lager zijn dan in 2017. Bij de halfjaarresultaten rekende de groep nog op een min of meer vlak resultaat voor Contracting. CFE noemt twee oorzaken: bijkomende verliezen in Tunesië en hogere prijzen voor materialen en onderaannemers. 

De tak vastgoedontwikkeling, BPI, realiseerde het grootste deel van zijn resultaat al in de eerste jaarhelft, zoals CFE eind augustus al had gemeld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud