CEO Befimmo: 'Politici deden niets voor Brussel'

Benoît De Blieck, de CEO van Befimmo, kan snel voor een half miljard euro extra investeren. ©BELGA

Er gebeurt te weinig om Brussel uit te spelen als kantorenstad. ‘De politici hebben niets gedaan om bedrijven die Londen wegens de brexit verlaten naar Brussel te halen’, zegt Benoît De Blieck, de CEO van Befimmo, de specialist voor kantoren.

Waarom noteert Befimmo nog steeds met een korting van 10 procent op de intrinsieke waarde?, vroeg een aandeelhouder op de algemene vergadering van Befimmo. ‘Er zijn dingen die we in de hand hebben, maar er zijn er ook waar we weinig kunnen aan doen’, was het antwoord van de CEO.

Overal, niet alleen in België, zijn er te veel oude kantoren. De nieuwe vormen van werken zetten de klassieke markt onder druk. 'Daarom noteren alle beursgenoteerde groepen gespecialiseerd in kantoren met een discount. Met onze participatie in de coworkingspecialist Silversquare zitten we goed. Dat komt in orde.'

De politici hebben in de strijd om de bedrijven die wegens de brexit uit Londen vertrekken naar hier te halen niets gedaan. De winnaars zijn Parijs, Frankfurt, Amsterdam en Luxemburg. Onbegrijpelijk.
Benoît De Blieck
CEO Befimmo

'Het grootste probleem zit evenwel bij de politici', zegt De Blieck. ‘Brussel wordt te weinig aan de man gebracht in het buitenland. De politici hebben in de strijd om de bedrijven die wegens de brexit uit Londen vertrekken naar hier te halen niets gedaan. De winnaars zijn Parijs, Frankfurt, Amsterdam en Luxemburg. In dit deel van het brexitverhaal presteert Brussel op het niveau van Spanje. Onbegrijpelijk.'

Noordwijk

Het risico dat Befimmo liep bij de enorme herontwikkeling in de Noordwijk, heeft het naar eigen zeggen volledig geneutraliseerd.

Na de aankondiging van het huurcontract met de Vlaamse overheid voor het nog te bouwen project ZIN in de Noordwijk, is de korting van de beurskoers op de intrinsieke waarde inderdaad gedaald. ‘Dat komt omdat we het risico uit onze grote herontwikkelingsprojecten Quattuor en ZIN in de Noordwijk hebben gehaald.'

Lang voor alles wordt opgeleverd, is al 92.000 m² van de 137.000 m² kantoorruimte op lange termijn verhuurd aan de Vlaamse overheid en aan Beobank. Voor de zomer wordt ook een akkoord verwacht voor het hotelgedeelte in ZIN. Er zijn twee ernstige kandidaten.

Oorlogskas

De Blieck benadrukte op de algemene vergadering dat Befimmo snel de financiële middelen kan mobiliseren voor extra investeringen in België en Luxemburg. ‘Als de juiste opportuniteit er is, kunnen we ons snel engageren voor een investering van een half miljard euro.'

Dat statement zal menig belegger de wenkbrauwen doen fronsen. Het voorbije jaar waren er bij veel beleggers en analisten de grootste twijfels of Befimmo de komende drie jaar de afbraak (met lagere huurinkomsten tot gevolg) én de herontwikkeling tot de projecten Quattuor en ZIN (samen een investering van meer dan een half miljard euro) kan combineren met het behoud van het dividend en zonder de schuldgraad uit de hand te laten lopen.

Als de juiste opportuniteit er is, kunnen we ons snel engageren voor een investering van een half miljard euro.
Benoît De Blieck
CEO Befimmo

‘We hebben voor onze bestaande projecten geen kapitaalverhoging nodig. Onze schuldgraad zat eind 2018 op 43 procent. Die mag voor ons stijgen naar 50 procent. Bovendien zijn de sterren ons goed gezind. Het is een goed moment om bestaande gebouwen te verkopen en een mooie meerwaarde te realiseren.'

Precies de avond voor de algemene vergadering heeft Befimmo een erfpachtovereenkomst bekendgemaakt voor de gebouw Pavillion in de Louizawijk, goed voor een nettomeerwaarde van 14,6 miljoen euro.

Kapitaalverhoging

Volgens De Blieck kan Befimmo op zeer kort termijn een investering van een half miljard euro financieren. Zowat de helft daarvan wordt mogelijk door de fusie van de vennootschap Beway met Befimmo via het dochterbedrijf Fedimmo. In de vennootschap zit Gateway, het gebouw dat door Befimmo op de luchthaven verhuurd is aan Deloitte. Via die achterdeur worden er 2,6 miljoen aandelen Befimmo gecreëerd. Aangezien die zowat 10 procent van alle aandelen vertegenwoordigen, zijn ze zo’n 140 miljoen euro waard. Als rekening wordt gehouden met een schuldgraad van 50 procent, geeft dat snel een investeringscapaciteit van 250 miljoen euro. Die aandelen kan Befimmo vrij snel plaatsen bij institutionelen.

Daarnaast voorziet de nieuwe wetgeving dat voortaan ook gereglementeerde vastgoedvennootschappen in België in een periode van twaalf maanden maximaal 10 procent nieuwe aandelen kunnen creëren en plaatsen bij institutionelen zonder eerst de toelating te vragen van de algemene vergadering. De voorwaarde is wel dat het bedrag past in het maximaal toegestaan kapitaal. Voor een eerste extra 10 procent aan aandelen heeft Befimmo voldoende ruimte. Ook dat kanaal geeft nog eens een kwart miljard euro aan extra investeringscapaciteit.

Critici betreuren dat bij dergelijke kapitaalverhogingen de kleine belegger niet de kans krijgt om in te stappen. De GVV’s kregen hun gunstig fiscaal statuut in ruil voor de mogelijkheid voor de kleine belegger om in beursgenoteerd vastgoed te stappen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud