CEO Wereldhave stapt op

Het winkelcentrum van Nijvel zit in de portefeuille van Wereldhave Belgium. ©Wereldhave N.V.

De CEO van Wereldhave stapt na tien jaar op. 'Elke verandering is goed', reageren analisten.

Dirk Anbeek zal nog tot 1 maart actief blijven als CEO van Wereldhave   en zal tot 1 april zijn lopende verplichtingen afronden. Omdat het bedrijf nog geen opvolger heeft gevonden, zal Herman van Everdingen de rol van interim CEO op zich nemen. Van Everdingen is nu nog lid van de raad van bestuur, maar deze functie zal hij vanaf 1 februari naast zich neerleggen. Het bedrijf gaat spoedig op zoek naar een nieuwe CEO.

Analisten reageren over het algemeen positief op het vertrek van Anbeek. Zo geven de analisten van UBS aan niet onder de indruk te zijn van de prestaties van de CEO. Sinds het aantreden van Anbeek zes jaar geleden heeft het aandeel namelijk een rendement opgeleverd van -1 procent per jaar, terwijl de andere retailvastgoedbedrijven die UBS onder haar loep heeft in diezelfde periode een rendement hadden van 3 procent per jaar.

Daarnaast wijst UBS erop dat het bedrijf het nog moeilijk zal krijgen met het vinden van een geschikte kandidaat, omwille van de structurele problemen die het bedrijf heeft. De bank verwijst hier onder andere naar de recente problemen in Frankrijk. Wereldhave nam in 2014 een portefeuille Franse shopping centra over van Unibail-Rodamco voor 850 miljoen euro. De groep slaagde er niet in de bezettingsgraad na de aankoop te verhogen waardoor de portefeuille niet rendabel is.

Elke verandering is potentieel goed

De analisten van ING geven aan dat, gegeven het extreem negatieve sentiment omtrent het aandeel, iedere vorm van verandering potentieel positief is. Het vertrek van de CEO zou bij beleggers de hoop op verandering kunnen aanwakkeren. ING wijst er echter net als UBS op dat het vertrek van de CEO geen panacee is voor de structurele problemen van het bedrijf.

Het aandeel ging initieel meer dan 2 procent hoger, maar noteert in de late namiddag op 0,4 procent verlies.

Het vertrek van Anbeek betekent ook dat de Belgische beursgenoteerde dochter Wereldhave Belgium   zijn co-gedelegeerd bestuurder verliest. Kasper Deforche is de andere co-gedelegeerd bestuurder. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud