Advertentie
Advertentie

Cofinimmo breidt uit in Finland

Een simulatie van het project in Turku. ©Cofinimmo

De vastgoedspeler Cofinimmo koopt in Finland twee nog te bouwen zorgsites. Daar kunnen nog twee andere ontwikkelingsprojecten bij komen.

Cofinimmo is zich sinds 2005 aan het transformeren van een pure kantorenverhuurder naar een vastgoedbedrijf met meerdere pijlers: naast kantoren ook zorgvastgoed en het vastgoed van distributienetten (cafés, restaurants en verzekeringsagentschappen).

Na een eerste zorgvastgoedinvestering in België keek het bedrijf al snel over de grenzen met acquisities in Frankrijk, Nederland en Duitsland. In 2019 kwam daar Spanje bij, eind vorig jaar was Finland aan de beurt en begin dit jaar volgde Ierland.

Het gewicht van zorgvastgoed in de totale portefeuille is door die expansie toegenomen tot 59 procent. De drempel van 60 procent - waardoor de roerende voorheffing op dividenden zal zakken van 30 naar 15 procent - is dus nabij.

59%
aandeel zorgvastgoed
Zorgvastgoed is nu al goed voor 59 procent van de portefeuille van Cofinimmo. Vanaf 60 procent zakt de roerende voorheffing op dividenden van 30 naar 15 procent.

Net als in de rest van Europa veroudert ook de Finse bevolking, waardoor de nood aan zorgvastgoed alleen maar zal toenemen. Momenteel is 22 procent van de Finnen ouder dan 65 jaar en 10 procent ouder dan 75 jaar. Verwacht wordt het percentage 65-plussers tegen 2030 oploopt tot meer dan 26 procent.

Turku en Ylöjärvi

De eerste investering van Cofinimmo in het Scandinavische land was een medisch centrum in de stad Vaasa. Nu komen daar twee meer klassieke projecten voor woon-zorgcentra bij. Het gaat om ontwikkelingsprojecten in de steden Turku (aan de zuidwestkust) en Ylöjärvi (in de buurt van Tampere) waarvan de oplevering voorzien is in het derde kwartaal van 2022.

Het woon-zorgcentrum in Turku zal 43 bedden tellen, dat in Ylöjärvi 35 bedden. De totale investering bedraagt ongeveer 12 miljoen euro. De centra worden meteen voor 15 jaar verhuurd. De brutohuurrendementen liggen volgens Cofinimmo ‘in lijn met de huidige marktvoorwaarden’.

Intussen kijkt Cofinimmo al verder. Het heeft een exclusiviteitsovereenkomst ondertekend om nog eens twee bijkomende woon-zorgcentra in Finland te verwerven. Ook hier gaat het om ontwikkelingsprojecten. Er zijn nog geen details bekend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud