Cofinimmo investeert dubbel zoveel als gepland

Cofinimmo zag zijn nettoresultaat met bijna 10 procent stijgen. ©Cofinimmo

De specialist in kantoor- en zorgvastgoed Cofinimmo heeft vorig jaar meer dan een half miljard euro geïnvesteerd, dubbel zoveel als gepland.

De beursgenoteerde vastgoedgroep Cofinimmo zag haar nettoresultaat in 2020 groeien tot 181 miljoen euro, 9 procent meer dan het jaar ervoor. Dat komt neer op een winst van 6,85 euro per aandeel, tegenover 6,81 euro in 2019, blijkt uit de jaarcijfers die de specialist in rusthuizen en kantoren donderdagavond heeft voorgesteld.

Hoewel de coronapandemie de populariteit van zowel rusthuizen als kantoren aantast, ondervindt Cofinimmo daar voorlopig geen hinder van. De bezettingsgraad van de panden steeg zelfs licht naar 97,4 procent.

Cofinimmo investeerde vorig jaar meer dan een half miljard euro in zorgvastgoed. Het deed zijn eerste aankopen in Finland en Ierland. Het verwierf ook voor 140 miljoen euro twee kantoorgebouwen in Brussel, waaronder de 'broodrooster' van de gewestelijke milieuadministratie.

'Met 733 miljoen euro aan investeringen in 2020 heeft Cofinimmo het geplande budget van 375 miljoen euro fors overschreden', stelt CEO Jean-Pierre Hanin. Sinds begin dit jaar bezit het bedrijf voor het eerst meer dan 5 miljard euro aan activa.

60 procent

Met een portefeuille van 2,9 miljard euro is zorgvastgoed in reële waarde intussen goed voor 59 procent van de business. Zodra Cofinimmo de drempel van 60 procent bereikt, zakt de roerende voorheffing op dividenden van 30 naar 15 procent. Maar Cofinimmo meldt dat drempel toch verder weg is dan gedacht. Na een discussie met de fiscus blijkt de reële waarde niet het relevante criterium voor de inhouding van de roerende voorheffing. Volgens nieuwe berekeningen bedraagt het aandeel zorgvastgoed bij Cofinimmo daardoor maar 55 procent.

Met 733 miljoen euro aan investeringen in 2020 heeft Cofinimmo het geplande budget van 375 miljoen euro fors overschreden.
Jean-Pierre Hanin
CEO Cofinimmo

Om de verdere groei te financieren haalde de vastgoedgroep vorig jaar 500 miljoen euro op met obligaties. De uitgifte was een groot succes want de vraag van beleggers was zesmaal groter dan het aanbod. Met 46 procent blijft de schuldgraad van het bedrijf laag.

Cofinimmo keert zijn aandeelhouders - zoals gepland - een brutodividend van 5,80 euro (4,06 euro netto) uit, 20 cent meer dan in 2019. Het bedrijf belooft het dividend voor dit jaar op te trekken naar 6 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud