Advertentie

Cofinimmo broedt op grote kapitaalronde

Jean-Edouard Carbonnelle, de CEO van Cofinimmo. ©wim kempenaers (wkb)

De vastgoedgroep Cofinimmo bereidt een omvangrijke kapitaalverhoging voor. De Bel20'er zou nog voor de zomer van plan zijn meer dan 200 miljoen euro op te halen. Dat vernam De Tijd.

Cofinimmo  haalde eerder deze week 190 miljoen euro op via een private plaatsing van obligaties. De vastgoedgroep zal het geld gebruiken voor een diversificatie van haar financieringsbronnen en de verlenging van de looptijd van haar schulden. Maar de groep heeft ook groeiplannen. Ze werkt volgens onze informatie in alle stilte aan een grote kapitaalronde van naar verluidt meer dan 200 miljoen euro. Er zijn nog geen details bekend.

Op het eerste gezicht kan de timing van de kapitaaloperatie vreemd lijken. Cofinimmo’s schuldgraad ligt met 48 procent ver onder het wettelijk vastgelegde maximum voor genoteerde vastgoedgroepen (65%). Vers kapitaal lijkt dus niet broodnodig.

Opportunisme?

Dat Cofinimmo toch verse middelen ophaalt, kan te maken hebben met specifieke groeiopportuniteiten. Maar de groep uit Sint-Lambrechts Woluwe kan ook uit opportunisme willen inspelen op de forse hausse van haar beurskoers de jongste maanden. Sinds begin dit jaar klom Cofinimmo’s koers met 13,5 procent en over het afgelopen jaar met meer dan een kwart. Het aandeel staat op zijn hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Door nieuwe aandelen uit te geven kan de groep zich goedkoper financieren (lees: moet ze minder aandelen uitgeven om een specifiek bedrag op te halen).

Bij Cofinimmo wil men niet reageren. ‘Ik geef geen commentaar op geruchten’, stelt CEO Jean-Edouard Carbonnelle.

Conversie

Cofinimmo is al tien jaar bezig aan een grootschalige conversie van kantoren naar andere segmenten, zoals rusthuizen. In 2005 maakten kantoren 99 procent van de portefeuille van de groep uit. Eind dit jaar zou dat maar 43 procent meer moeten zijn.

Carbonelle gaf al meer dan gewone interesse te kennen om te groeien in de gezondheidszorg in het buitenland, vooral in Nederland en in mindere mate in Frankrijk en Duitsland. Het brutorendement ligt in de buurlanden zowat een procentpunt hoger dan in België. Cofinimmo volgt daarmee het voorbeeld van sectorgenoot Aedifica, dat vooral wil groeien in Duitsland. Ook Aedifica werkt trouwens aan een kapitaalverhoging om zijn verdere groei te financieren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud