Advertentie

Cofinimmo mikt op 300 miljoen vers kapitaal

CEO Jean-Edouard Carbonelle ©david plas

Cofinimmo, gespecialiseerd in kantoren en verzorgingsinstellingen, wil via de uitgifte van nieuwe aandelen tot 300 miljoen euro ophalen. Het gaat om de grootste kapitaaloperatie ooit voor de vastgoedgroep.

Dat heeft het bedrijf deze morgen voorbeurs aangekondigd. De operatie is geen verrassing. De Tijd had eind vorige maand al geschreven dat Cofinimmo op 'een grote kapitaalronde broedt'. Toen was sprake van 'meer dan 200 miljoen' euro, nu blijkt de ambitie van de vastgoedgroep nog hoger te liggen en mikt ze op een maximumbedrag van 300 miljoen.

Bestaande aandeelhouders krijgen een voorkeurrecht tijdens de intekenperiode (22 april-6mei). Details over onder meer de uitgifteprijs volgen op 21 april. Cofinimmo zegt in de mededeling niet wat het met het geld van plan is. Investorrelationsmanager Ellen Grauls zei dat pas op 21 april meer toelichting volgt.

Vorige maand nog haalde het bedrijf 190 miljoen euro op via een private plaatsing van obligaties. Die operatie had als doel het aantal financieringsbronnen te vergroten en de looptijd van de schulden te verlengen. Balansmatig is een nieuwe kapitaalronde niet echt nodig: eind vorig jaar stond de schuldgraad op 48,1 procent en dat is één van de betere ratio's uit de sector.

Maar door die private plaatsing was die schuldratio natuurlijk weer wat opgelopen. Met een kapitaalverhoging van 300 miljoen zal die opnieuw lager liggen dan eind vorig jaar, wat het bedrijf meer armslag geeft voor nieuwe investeringen en overnames. Door de hoge koers van het aandeel kan het bedrijf zich ook goedkoper financieren via een kapitaalverhoging en natuurlijk zullen ook de rentelasten verder dalen.

Op de persconferentie over de jaarresultaten begin februari zei CEO Carbonelle nog dat voor de komende drie jaar 236 miljoen euro investeringen vastgelegd waren. Voor 2016 moest toen nog een bedrag van 228 miljoen euro schulden geherfinancierd worden, tijdens dit boekjaar lopen geen schulden af.  

Gezondheid

De groep onder leiding van CEO Jean-Edourd Carbonelle werkt de jongste jaren aan een meer evenwichtige portefeuille. Tien jaar geleden bestond die nagenoeg uitsluitend uit kantoorgebouwen. Dit jaar zal gezondheidszorg met 43 procent voor het eerst zwaarder wegen dan die kantoren (41%). Cofinimmo investeert in rust- en verzorgingstehuizen, zowel in ons land als in Nederland en recentelijk ook Duitsland. In de buurlanden ligt het rendement iets hoger dan in België. 

Jean-Marie Caucheteux, analist van Bank Degroof, ziet voorlopig geen reden om zijn mening over het aandeel te veranderen, hij blijft bij een 'neutraal' advies en een koersdoel van 112 euro. Kort na de opening van de Bel20 ging Cofinimmo 0,6 procent hoger tot 110,4 euro.

Concurrentie

In 2012 deed Aedifica, die andere vastgoedgroep die zich toelegt op zorgvastgoed, een kapitaalverhoging van 100 miljoen euro. Volgens onze informatie is een nieuwe kapitaalverhoging bij Aedifica nog voor de zomer een realistisch scenario. Mogelijk wordt bij Aedifica nu even gewacht tot de markt de kapitaalverhoging van Cofinimmo heeft verwerkt. De koers van Aedifica is sinds vorig jaar fors hoger gegaan. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud