Coucke stapt in Immobel

Investeerder Marc Coucke. ©BELGA

Immobel heeft 100.000 eigen aandelen, goed voor 1 procent van het kapitaal, verkocht aan de investeerder Marc Coucke. Coucke stapt ook in het nieuwe Belgisch vastgoedfonds van de vastgoedontwikkelaar.

Coucke investeert in Immobel via zijn holding Alychlo. De instap in de Brusselse vastgoedontwikkelaar gebeurt tegen 64,40 euro per aandeel of in totaal 6,4 miljoen euro.

Dankzij de transactie daalt het aantal aandelen dat Immobel van zichzelf bezit tot 282.527 stuks of 2,8 procent. De verwachting is dat de vastgoedontwikkelaar die op termijn ook op de markt zal verkopen. Na de Coucke-deal klimt het percentage vrij verhandelbare aandelen van Immobe tot ongeveer 38 procent.

Immobel, sinds zijn overname door Marnix Galle in 2016 uitgegroeid tot een van de grootste Belgische specialisten voor grootschalige stadsvernieuwingsprojecten, verkocht in het voorjaar al een pakket van 800.000 eigen aandelen via een private plaatsing. Dat was goed voor een operatie van ruim 50 miljoen euro. Dat pakket kwam overeen met ongeveer 8 procent van het aandelenkapitaal.

Duurzame kantoren

Coucke houdt het daar evenwel niet bij. Via Alychlo stopt hij daarbovenop ook 10 miljoen euro in het investeringsfonds Immobel BeLux Development Fund, dat vorige week gelanceerd werd. Immobel wil met dat fonds 200 miljoen euro inzamelen voor de bouw en de herontwikkeling van duurzame kantoorgebouwen in België en Luxemburg. Het is de ambitie om tegen eind januari 50 miljoen op te halen en aan 200 miljoen euro te geraken eind 2021.

Het eerste project van het fonds wordt de hoofdzetel van Total België aan de Wetstraat in Brussel. Immobel verwierf onlangs de gebouwen en gronden van de Franse energiegroep Total op die locatie voor 115 miljoen euro. Het gaat in totaal om 35.750 m² kantoren en 22.800 m² gronden. Immobel zal driekwart van het 25.000 m² grote gebouwencomplex aan de Wetstraat in Brussel renoveren.

Vastgoedinvesteerder

Immobel is niet de enige vastgoedinvestering van Coucke. Na de verkoop van Omega Pharma kocht hij al 50 procent van de bouwgroep Versluys van zijn vriend en zakenpartner Bart Versluys. Via Alychlo is hij ook aandeelhouder van de vastgoedgroep VGP en van de specialist in studentenkoten Xior.

Hij is ook aandeelhouder van Mitiska REIM - het fonds rond ondernemer Luc Geuten dat gespecialiseerd is in investeringen in retailparken - en van Triginta, het vastgoedfonds rond Geert Wellens (ex-Econopolis). Dat houdt zich bezig met de herbestemming van religieus vastgoed en ziekenhuizen.

Coucke is ook eigenaar van vastgoed in Durbuy, het Waalse stadje waarvan hij een soort 'Zoute aan de Ourthe' aan het maken is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud