De vluchtheuvels in de verkoopgolf: Vastgoed en staatspapier

Vastgoedbedrijven zoals Atenor, de eigenaar van de Brusselse Up-Site-woontoren, bleven vandaag immuun voor de verkoopgolf op de beurs. ©BELGAIMAGE

Temidden van de verkoopwoede op de aandelenmarkten houden vastgoedbedrijven en staatspapier stand. Met dank aan de dalende rente als een zeldzaam toevluchtsoord.

Een nieuwe verkoopgolf rolde gisteren over de financiële markten en richtte zware schade aan. De Bel20 donderde 3,4 procent lager terwijl de brede Europese graadmeter EuroStoxx600 3,1 procent verloor. Maandag waren de Europese beurzen nog hoger gesloten nadat de VS en China akkoord waren gegaan om de handelsoorlog op pauze te zetten.

Van het geloof in een verbeterende handelsrelatie blijft intussen niet veel meer overeind nadat de financieel directeur van de Chinese techreus Huawei in Canada opgepakt werd op vraag van de VS.

Obligaties of cash

De enige plek waar je geen geld verliest is in obligaties of cash.
Dirk Thiels
Fondsmanager KBC Asset Management

In Europa daalden alle 19 sectoren van de EuroStoxx600 met minstens 1 procent, voor 17 sectoren liep de daling zelfs op tot minstens 2 procent. 'Op een dag als gisteren is het moeilijk schuilen op de aandelenmarkten', zegt Dirk Thiels, fondsbeheerder bij KBC Asset Management. 'De enige plek waar je dan geen geld verliest is in obligaties of cash.'

Door de vrees voor een groeivertraging ging het rendement op staatsobligaties de voorbije dagen lager, en dat ondanks een verstrakkend monetair beleid. De prijs van een obligatie beweegt in de omgekeerde richting van het rendement, zodat obligaties dus meer waard werden. Wie maandag investeerde in Amerikaans of Duits staatspapier op 10 jaar, heeft een weekwinst van 1,2 procent. De Stoxx Europe 600 ging over dezelfde periode 4 procent lager.

Ook in de traditionele vluchthavens zoals de Japanse Yen en goud zat je veilig. De Japanse Yen steeg met 0,7 procent tegenover de dollar terwijl de goudprijs er 0,3 procent bijdeed.

Vastgoed buiten schot

Toch waren er op de Brusselse beurs bedrijven die standhielden. De vastgoedsector bleef tijdens de verkoopgolf min of meer buiten schot. De vastgoedbedrijven profiteerden afgelopen week van de dalende langetermijnrente. Atenor (+1,5%), Aedifica (+1,9%), Wereldhave (+1,4%), Montea (+2,1%) en Cofinimmo (+1,3%) slaagden erin deze week een positief rendement neer te zetten.

Vastgoedbedrijven hebben typisch te maken met contracten van lange duur waardoor hun inkomsten niet zo afhankelijk zijn van de economische conjunctuur. Daarnaast legt hun dikwijls royale dividend een bodem onder de koers.

‘Traditioneel doen ook de defensieve sectoren het relatief goed in een negatief beursklimaat', zegt Thiels. 'De markten prijzen nu een scenario in waarbij de wereldeconomie door de escalerende handelsoorlog op een harde landing afstevent. Bedrijven die afhankelijk zijn van de economische groei worden afgestraft terwijl bedrijven die minder afhankelijk zijn van de conjunctuur relatief ongeschonden blijven.'

De nutssector is een goed voorbeeld van een defensieve sector. De netbeheerder Elia tikte woensdag nog een recordkoers van 60 euro aan. Gisteren ging het aandeel lager, maar het staat nog altijd op een voorlopige weekwinst van 0,5 procent. Het infrastructuurfonds Tinc zag sinds maandag de koers met 0,4 procent stijgen. De Bel20 zakte sinds maandag 4,7 procent.

Sectoren als de telecom- en retailsector hielden ook relatief stand in Europa. Op de Brusselse beurs vertaalt zich dat in de goede prestatie van Orange Belgium met een weekwinst van 2,2 procent. Ook de koers van Colruyt (+0,8% sinds maandag) bleef stabiel en schurkt aan tegen een recordpeil.

'Niet wanhopen'

We zijn volatiliteit gewoon niet meer gewend.
Dirk Thiels
Fondsmanager KBC Asset Management

Wie in de autosector of industrie belegde, kreeg deze week een flinke tik. Aandelen zoals Umicore (-7,3%), Melexis (-5,1%), Bekaert (-7,1%) en Solvay (-4,7%) gingen fors onderuit. Toch moeten zij niet wanhopen, vindt Thiels. 'De markten hebben het scenario van een forse groeivertraging nu wel ingeprijsd. De waarderingen zijn stevig teruggevallen', zegt hij. 'De markten gaan nu voorbij aan de fundamenten, die nog altijd goed zitten. Het sentiment kan bij positief nieuws dus snel keren. We zijn volatiliteit gewoon niet meer gewend.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect