reportage

Dure villa's in Miami lopen onder

©Getty Images

Zelfs volgens de meest voorzichtige voorspellingen dreigt de stijgende zeespiegel een flink deel van Miami en het zuiden van Florida onder water te doen lopen voor het einde van deze eeuw. Intussen gaan de luxelofts en villa’s nog altijd voor miljoenen over de toonbank.

‘Het ergste scenario kan zich daar voltrekken’, zegt Luba Dewitt, makelaar in Miami-Dade county, in het zuidoosten van Miami op bezwerende toon. Ze ploft neer in een bar op de benedenverdieping van een van de vele wolkenkrabbers en vouwt een kaart van haar werkgebied open. Volgens wetenschappers is het gebied geen lang leven beschoren. Zelfs bij een conservatieve inschatting van een stijging van 1,5 meter tegen 2100, verdwijnt 15 procent van het landoppervlak van Miami-Dade, waar zo’n 400.000 mensen wonen, onder water. Het toeristische eiland Miami Beach zal dan vrijwel volledig overstroomd zijn.

©Mediafin/Mapbox/Openstreetmap

Op een dag als vandaag, als de regen van het orkaanseizoen langs de ruiten stroomt, staan grote stukken van de straat onder water. De goten kunnen het regenwater niet meer afvoeren. Een voorbijrijdende gele taxi rijdt om de plassen heen om een golf te voorkomen. ‘Ik ben me volledig bewust van de toekomst, maar ik moet ook leven. Als ik een potentiële koper inlicht, kan die zich bedenken’, geeft Dewitt eerlijk toe. ‘We hebben het over panden van tientallen miljoenen dollars’. Het is niet dat ze haar kopers bewust misleidt. Als de klimaatverandering ter sprake komt, geeft ze toe dat het vastgoed zich in een ‘flood zone’ (met overstromingsrisico) bevindt, maar dat houdt de meeste kopers niet tegen. ‘We vinden wel een oplossing’, is een veelgehoorde reactie in Miami als de zeespiegelstijging ter sprake komt.

Duurdere huizen

Gezinswoningen ©Patrick dhaeyere

De huizenprijzen liegen er niet om: in september 2015 kostte een gezinswoning in Miami-Dade county gemiddeld 285.000 dollar. Een jaar eerder was dat nog 250.000 dollar. Volgens Dewitt werden dit jaar acht luxe huizen aan de oceaan verkocht voor prijzen boven de 20 miljoen dollar.

Als je over de boulevard loopt, waar Ferrari’s en Lamborghini’s ronkend voor het stoplicht staan te wachten, zou je niet geloven dat deze straten met elke volle maan overstromen. Maar de zandzakken voor de deuren van sommige gebouwen spreken boekdelen. ‘Mensen begrijpen niet wat er gebeurt’, zegt de 73-jarige Harold Wanless, hoogleraar geologie aan de universiteit van Miami. ‘Ze denken dat steden als Miami, Londen of Venetië zullen blijven bestaan omdat ze in hun herinnering altijd bestonden. Mensen willen de ongemakkelijke waarheid niet horen, ze ontkennen die liever.’

Mensen denken dat steden als Venetië en Miami altijd zullen blijven bestaan. Ze weten niet wat er gebeurt.
harold wanless
hoogleraar geologie

Intussen luisteren mensen stilaan naar het verhaal dat Wanless al sinds de jaren 80 vertelt. Onlangs belde een vrouw die een huis had op de Keys, de eilanden ten zuiden van Florida, hem op. Ze verkocht het huis na het gesprek met Wanless.

Bij orkanen, zoals onlangs bij de orkaan Patricia, wordt er even volop gediscussieerd over het risico op overstromingen. Er is een verzekering vanuit de federale overheid voor schade: de Federal Emergency Management Agency (FEMA), maar de Washington Post toonde vorig jaar dat die een tekort van 24 miljard dollar had. Dat zal verder oplopen zodra de verschillende kuststeden van de Verenigde Staten de effecten van de zeespiegelstijging serieus zullen ondervinden.

©Getty Images

Nederlandse hulp

Het stadsbestuur van Miami heeft de hulp van Nederlandse ingenieurs ingeroepen. Er is de voorbije jaren veel overleg geweest, maar de kalkstenen ondergrond van Florida leent zich niet voor een simpele oplossing zoals het bouwen van dijken. Door de poreuze ondergrond zal het water onder de dijk doorstromen en uit de grond omhoogkomen. ‘Ik heb nog geen oplossing’, zegt Piet Dircke, expert watermanagement bij Arcadis Nederland, via Skype. ‘Er zijn conceptuele ideeën, zoals het bouwen op water of een wal enkele kilometers voor de kust. Maar het zal niet één idee worden. Het wordt een grootschalige transitie naar een duurzame toekomst voor Miami.’ Volgens Dircke reageert het bestuur van Miami enkel op korte termijn. ‘Zodra de kanalen het water niet afvoeren, bouwen ze een schuifje, daarna een pompje, daarna een grotere pomp.’ Maar er komt een kantelpunt waarop mensen zich beseffen dat het niet langer gaat.

Desalniettemin blijft dit Amerika, het land waar de mensen liever een mogelijkheid dan een probleem zien. ‘Ik wou dat ik jong was. Dat wordt een fantastische wetenschappelijke uitdaging’, jubelt hoogleraar Wanless.

Volgens een recent onderzoek van Yale en de Utah State University geloven praktisch alle Amerikanen intussen dat het klimaat opwarmt. Ruim 80 procent ziet dat echter nog altijd niet als het gevolg van menselijk handelen.

Op de klimaattop in Parijs, die eind deze maand start, komen de Verenigde Staten wel met ambitieuze plannen: hun uitstoot moet in 2025 tussen de 16,7 en 20,1 procent lager zijn dan in 2005.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud