Ethias wordt nieuwe aandeelhouder Montea

Montea specialiseert zich in logistiek vastgoed. ©Montea

Na een nieuwe kapitaalronde krijgt de verzekeraar ruim 4 procent in handen van de logistieke groep.

Montea , dat zich toelegt op magazijnen en logistiek vastgoed, kondigde woensdagochtend aan dat het 68 miljoen euro wil ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. Die kapitaalverhoging komt niet uit de lucht gevallen. Begin deze maand had CEO Jo De Wolf al aangegeven dat er verse middelen moesten worden gezocht om bijkomende investeringen mogelijk te maken en om de schuldgraad af te bouwen.

'Ons plan is om onze portefeuille voor het einde van volgend jaar met 150 miljoen euro te laten aandikken,' legt De Wolf nu uit. Montea had eerder al voor 79 miljoen euro aan nieuwe projecten aangekondigd - overnames en de ontwikkeling van terreinen en logistieke centra in België, Nederland en Frankrijk.

'Dankzij de kapitaalverhoging kunnen we de komende maanden nog voor een bijkomende 70 miljoen euro groeien in diezelfde landen.' Tegelijk kan Montea met deze operatie zijn schuldgraad terugbrengen.

Montea mag die schuldgraad van de banken laten oplopen tot 60 procent. 'Momenteel zitten we aan net geen 57 procent,' zegt De Wolf daarover. 'Als de kapitaalverhoging is afgerond, kunnen we dat terugbrengen naar 50 procent.'

Nieuwe aandeelhouder

Door de kapitaalverhoging krijgt Montea er wel een nieuwe aandeelhouder bij. De verzekeraar Ethias neemt 2,9 miljoen inschrijvingsrechten over van twee van de grootste bestaande aandeelhouders, de familie De Pauw en Belfius Insurance. Als de kapitaaloperatie met succes is afgerond, wordt Ethias de vijfde grootste aandeelhouder met een belang van dik 4 procent.

Nieuw aandeelhouderschap Montea

(tussen haakjes vorig %)

  • Familie De Pauw 16,2% (18,9%)
  • Federale 9,2% (9,2%)
  • Belfius 8,6% (10%)
  • Patronale 7,4% (7,4%)
  • Ethias 4,1% (-)

De familie De Pauw heeft nog altijd het grootste deel van de koek, maar laat zijn belang wel verwateren van 18,9 naar 16,2 procent. Belfius Insurance zakt van 10 procent naar 8,6 procent. De tweede grootste aandeelhouder, Federale Verzekeringen, neemt wel deel aan de kapitaalronde en behoudt zo zijn belang van 9,2 procent. 

Geen bestuurder

In een persbericht omschrijft Montea Ethias steevast als een nieuwe 'referentie-aandeelhouder'. Maar dat betekent niet dat de verzekeringsgroep plots mee beslist in welke projecten Montea zal stappen, benadrukt De Wolf.

'Met die term willen we er gewoon op wijzen dat het een aandeelhouder wordt die een belang heeft dat groter is dan drie procent. 'Ethias krijgt ook geen vertegenwoordiger in onze raad van bestuur. Het is vooral een langetermijninvesteerder die zich ook wil engageren voor toekomstige projecten. Omdat we zo snel groeien, is het voor ons ook belangrijk dat we onze financieringsbasis kunnen verbreden.'

Verzekeraars zijn al sinds jaar en dag trouwe aandeelhouders in vastgoedondernemingen. De stabiele cashflows die vastgoedrijven opleveren zijn voor de verzekeraars noodzakelijk geworden om aan hun langetermijnverplichtingen te kunnen voldoen. 

Montea handhaaft intussen de verwachtingen. De groep verwacht een winst van 26 miljoen euro en een brutodividend van 2,17 euro per aandeel.

41 euro

Bij de kapitaaloperatie kunnen aandeelhouders per 6 bestaande aandelen op 1 nieuw, tegen 41 euro per stuk. Dat is een korting van ruim 11 procent op de slotkoers van maandag.

Montea spreekt zelf van een korting van 7 procent op de 'TERP', voluit in schabouwelijk Nederlands 'theoretische ex-rechten prijs'. Dat is een populair vierletterwoord geworden bij kapitaalverhogingen en slaat op de koers waarmee het aandeel theoretisch donderdag de kapitaalronde zal aftrappen.

In vergelijking met vandaag gaan donderdag namelijk twee coupons van de koers af: het dividend dat recht geeft op het dividend over de eerste negen maanden van 2017 én het recht om tegen de 'vriendenprijs' van 41 euro op de kapitaalronde in te tekenen.

De inschrijvingsperiode loopt vanaf donderdag 14 tot en met 21 september. De toewijzingsrechten zijn tijdens de inschrijvingsperiode verhandelbaar op Euronext Brussel. Op die manier zullen ook beleggers die geen aandeelhouder zijn van Montea, kunnen inschrijven.

Niet verkochte toewijzingsrechten zullen als scrips verkocht worden. Die private plaatsing is gepland op 22 september. Bij de operatie treden ING en KBC Securities op als joint global coordinators en joint bookrunners. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content