Expansie Xior vertaalt zich in stevige winstgroei

Een studentencomplex van Xior in Brussel ©Tim Dirven

Door de gestage groei van het aantal studentenkamers is de winst van Xior in het eerste kwartaal met circa 80 procent toegenomen. Het bedrijf bevestigt de doelstellingen voor 2019.

Xior , de specialist in huisvesting voor studenten, bezat eind maart een vastgoedportefeuille met 5.505 verhuurbare kamers die samen 819 miljoen euro waard zijn. Dat zijn er 1.827 meer dan een jaar eerder.

De groei van de portefeuille weerspiegelt zich in het nettohuurresultaat, dat in het eerste kwartaal met 62 procent steeg tot 10,3 miljoen euro. De EPRA-winst, dat is de winst uit de courante kernactiviteiten, kwam 81 procent hoger uit op 4,46 miljoen euro.

Xior vermeldt ook de EPRA-winst na correctie voor IFRIC 21. Die boekhoudkundige regel verplicht het bedrijf per 31 maart een provisie te nemen voor het volledige jaar 2018 voor onroerende voorheffing en diverse taksen, en heeft een grote negatieve impact op de eerstekwartaalwinst. Mochten die kosten over de vier kwartalen gespreid worden, zou de EPRA-winst met 1,23 miljoen euro stijgen tot 5,69 miljoen euro.

Per aandeel bedraagt de gecorrigeerde EPRA-winst 0,32 euro per aandeel. Dat is 14 procent meer dan een jaar eerder. De kleinere procentuele toename is een gevolg van de vorig jaar doorgevoerde kapitaalverhoging, waardoor het aantal uitstaande aandelen vorig jaar met 69 procent toenam.

In het eerste kwartaal betrad Xior een belangrijke nieuwe markt, het Iberisch schiereiland. Het is de bedoeling dat dit een tweede thuismarkt wordt na de Benelux. 

Xior bevestigt de doelstellingen voor 2019: een EPRA-winst van minimum 1,60 euro per aandeel. Dat zou 9,6 procent meer zijn dan over 2018, ondanks de forse toename van het aantal aandelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud