Familie Vanmoerkerke grijpt macht bij Qrf

Mark Vanmoerkerke staat aan het hoofd van de zakelijke belangen van de familie. ©Saskia Vanderstichele

De West-Vlaamse ondernemersfamilie Vanmoerkerke vergroot haar belang in de beursgenoteerde vastgoedgroep Qrf City Retail van 9,5 naar 28,3 procent.

Qrf, de beursgenoteerde specialist in binnenstedelijk winkelvastgoed, kondigt woensdag een reeks veranderingen aan. Die zijn ingegeven door de problemen bij Qrf dat dit jaar een waar annus horribilis doormaakt, onder meer door problemen met de kledingketen H&M, de belangrijkste huurder van Qrf. 

Mede daardoor is er al lang onzekerheid over het dividend, wat zwaar weegt op de beurskoers . Het dividend is heilig bij Belgische vastgoedbevaks. De notering van Qrf werd woensdag tot 14 uur geschorst om de markt de aankondiging te laten verteren.

Kapitaliseren

Anneleen Desmyter, de CEO van Qrf, zei woensdag in verband met het dividend dat werken aan de robuustheid van het bedrijf de belangrijkste doelstelling is. 'We laten ons daarbij niet leiden door het sentiment op de beurs en in de pers.' Qrf moet robuuster worden om beter de revolutie op de retailmarkt aan te kunnen. De afbouw van de schuldgraad is daarbij een belangrijke parameter. 'Het (deels) kapitaliseren van het dividend in de vennootschap kan daarbij een optie zijn. De beslissing zal genomen worden bij de bekendmaking van de jaarresultaten.'

23,8 miljoen
Eigen vermogen
Qrf versterkt zijn eigen vermogen met 23,8 miljoen euro.

Het nieuws van woensdag versterkt Qrf op meerdere vlakken. De opvallendste aankondiging is de natura-inbreng van negen handelspanden op toplocaties in Antwerpen en Oostende door de West-Vlaamse ondernemersfamilie Vanmoerkerke. Daardoor wordt het eigen vermogen van Qrf versterkt met 23,8 miljoen euro, de waarde van het vastgoed.

De familie werd eerst via wijlen Rudolf Vanmoerkerke actief in de toerismesector met de oprichting van Sunair. Later stapte ze in de SunParks-vakantieparken. Nu is ze onder leiding van zoon Mark onder meer bekend van haar vastgoedbelangen en als uitbater van het iconische Thermae Palace in Oostende.  

Vertrouwen

Qrf-CEO Anneleen Desmyter. ©Photo News

De Vanmoerkerkes krijgen in ruil voor de inbreng bijna 1,5 miljoen nieuwe aandelen Qrf. Daardoor stijgt hun belang naar 28,3 procent en worden ze een sterke referentieaandeelhouder. De familie blijft echter onder de 30 procent die verplicht een openbaar bod op de rest uit te brengen. Tot nu toe was de Franse verzekeraar AXA met 11,2 procent de grootste aandeelhouder.

De familie stapte al in november 2017 in het kapitaal van Qrf met een belang van 9,5 procent, ook reeds door winkelvastgoed in te brengen. Daarmee waren ze goed voor de tweede plaats in het kapitaal. De rest van de aandelen was verspreid onder het publiek. 'Door haar belang verder te verhogen bevestigt de familie Vanmoerkerke haar vertrouwen in de strategie van Qrf City Retail, alsook in de toekomst van (retailvastgoed in, red.) de binnenstad', staat in het persbericht van Qrf.

Premie

48,4%
Schuldgraad
De schuldgraad van Qrf daalt na de operatie volgens de verwachtingen naar 48,4 procent.

De inbreng gebeurt tegen 16 euro per aandeel. Dat is een premie van 23 procent tegenover de slotkoers van maandag, 13 euro, en een premie van 15 procent tegenover de gemiddelde slotkoers van de 30 kalenderdagen voor de verspreiding van het persbericht. Qrf noemt die premie 'een belangrijke motie van vertrouwen van de familie Vanmoerkerke in de langetermijnstrategie van Qrf'. 

De schuldgraad van Qrf daalt na de operatie volgens de verwachtingen van 53,8 procent eind september, dicht bij de kritische grens voor een gereglementeerde vastgoedvennootschap, naar 48,4 procent. 'Bovendien kan Qrf hierdoor de portefeuille diversifiëren en de afhankelijkheid van de kledingsector verlagen', zegt Desmyter. 

Besparing

De Vanmoerkerkes worden niet alleen een grote aandeelhouder, maar ook de statutaire zaakvoerder van Qrf. De familie neemt die rol over van het vastgoedbedrijf Quares dat deels in handen is van Desmyter. Quares zal wel technische bijstand blijven leveren aan Qrf. Maar de wissel gaat gepaard met nieuwe afspraken. Bepaalde voorwaarden van de samenwerking met Qrf worden aangepast, waardoor de vastgoedspeler ongeveer 15 procent kan besparen op de door Quares geleverde diensten.

De hele transactie is wel nog afhankelijk van een aantal opschortende voorwaarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud