Ghelamco sleutelt aan financiering Pools icoon

De Warsaw Spire is het paradepaardje van Ghelamco in Polen. ©Wszelkie prawa zastrzezone

De projectontwikkelaar Ghelamco heeft zijn Poolse prestigeproject Warsaw Spire geherfinancierd voor 370 miljoen euro. Topman Paul Gheysens koopt zich zo wat meer tijd voor de verkoop van de megatoren.

Toen de Britse prins William en zijn echtgenote Kate Middleton afgelopen zomer een bezoek brachten aan Polen, genoten ze van het panorama over Warschau vanop de Warsaw Spire (foto). De toren is met een hoogte van 220 meter en een oppervlakte 115.000 vierkante meter het grootste kantorencomplex van de regio. En het uithangbord van de vastgoedgroep van Paul Gheysens, die tevens de eigenaar is van voetbalclub Antwerp.

370 miljoen
Het iconische Warsaw Spire wordt geherfinancierd voor 370 miljoen euro.

Het project, met een investering van ruim 300 miljoen euro het paradepaardje van Ghelamco, werd vorig jaar in gebruik genomen. Verwacht werd dat Ghelamco, dat bijna 1 miljard euro schulden torst, het gebouw snel zou verkopen om meer ruimte te maken op de balans. Maar nu het project bijna volledig verhuurd is, kiest Ghelamco voor een herfinanciering tegen betere voorwaarden. Een consortium van drie Duitse hypotheekverstrekkers kende een lening van 370 miljoen euro toe.

Warschau

Volgens Ghelamco werd de oorspronkelijke bouwfinanciering door Poolse banken afgelost, en kunnen die lokale banken zich nu concentreren op de Hub, een ander project van Ghelamco van 120.000 vierkante meter in Warschau.

Toch is de geplande verkoop van de Warsaw Spire niet afgeblazen, laat het West-Vlaamse bedrijf weten. Van de twee bijgebouwen is er al één verkocht. Het tweede volgt in de komende maanden. Door de herfinanciering is er nu meer tijd voor de verkoop van de grote toren. Het gebouw is ondergebracht bij Ghelamco European Property Fund, een recentelijk opgericht vehikel van de familie Gheysens, waar op termijn investeerders kunnen worden toegelaten.

Boek

Gisteren raakte ook bekend dat Ghelamco het boek ‘De illegale Ghelamco Arena. Als politici zich met voetbal bemoeien’ van Ignace Vandewalle, over de bouw van het Gentse voetbalstadion, wil tegenhouden via een juridische procedure.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content