'Immosite Realo zet aan tot discriminatie'
De nieuwe Belgische immowebsite Realo toont hoe bemiddeld uw buren zijn en van welke afkomst ze zijn. Volgens het Centrum voor Gelijke Kansen zet dat aan tot discriminatie. Minister De Croo zegt dan weer niet bang te zijn van 'open data'.
Zijn uw toekomstige buren bemiddeld? Zijn ze oud of jong? Zijn ze van allochtone afkomst? Op de nieuwe immosite Realo - die mee werd ontwikkeld door internetondernemers en Netlog-oprichters Lorenz Bogaert en Toon Coppens - wordt al die informatie getoond, schrijft Het Laatste Nieuws.
Dat kan niet, vindt het Centrum voor Gelijke Kansen, 'Dit zet aan tot discriminatie.' 'Een rechter heeft al eens een verkoper veroordeeld, omdat die aangaf dat zijn appartement te koop was in een 'migrantenvrij gebouw'. Deze website is anders verpakt, maar het resultaat komt op hetzelfde neer', zegt directeur Patrick Charlier in de krant.
Realo meet elke buurt in ons land een zogenaamd 'sociaal profiel' aan. Bedoeling is om potentiële kopers een beeld te geven van de woonbuurt waarin ze terecht zullen komen. Het idee voor zo'n platform komt overwaaien uit de Verenigde Staten.
De oprichters van de nieuwe immowebsite gaan er echter van uit dat ze geen wetten overtreden. 'Al onze cijfers en statistieken komen uit tientallen databronnen van de overheid, die wij aan elkaar koppelen', klinkt het. 'De multiculturaliteit van een buurt is slechts één van vele gegevens. De Belg moet hier misschien nog wat aan wennen, maar dat was aanvankelijk ook zo voor recensies van restaurants en hotels.'
Op dit moment is de site niet toegankelijk. Deze ochtend lukte het met momenten wel nog. Voor bekende lokaties zoals Antwerpen of Gent kreeg je als gebruiker veel informatie maar zodra je op meer landelijke gemeentes klikt, was de informatie veel minder gedetailleerd.
Dinsdag nog lanceerde Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege (CD&V) het idee van een M-score, die aangeeft hoe goed de woning aangesloten is op het openbaar vervoer en het wegennet en hoe dicht ze ligt bij voorzieningen zoals scholen, winkels en ziekenhuizen. Het idee werd evenwel meteen neergesabeld. Door politici van de meerderheid die het idee te betuttelend vinden. Door makelaren omdat het nogmaals de administratieve last voor wie een woning verkoopt zal verhogen. Want op dat moment moet al een hele reeks attesten voorzien worden.
Idee daarachter is de kloof van asymmetrische informatie tussen de kandidaat-koper en verkoper dichten. De kandidaat-koper kent de woning die te koop staat en haar omgeving per definitie immers minder goed dan de koper. Een site zoals Realo speelt duidelijk ook in op de behoefte van een kandidaat-koper om verrassingen uit te sluiten in zijn zoektocht naar een droomwoning.
Open data
'Laat ons niet bang zijn van open data. De berg data waarover een overheid beschikt, is niet van de overheid, maar van het publiek. Iedereen went maar beter aan het idee dat overheden deze datasets in de toekomst nog meer met het publiek zullen delen.' Zo reageert minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) op de heisa die is ontstaan over Realo.
Als gevolg van de digitalisering zitten overheden op een gigantische berg data. 'Open data zijn de toekomst. Voorbeelden in binnen- en buitenland leren dat door datasets open te stellen, weliswaar altijd volledig geanonimiseerd, je een belangrijke impuls geeft aan de creatieve en digitale sector.'
Overheden die een open data strategie uitrollen, slagen er volgens De Croo in om een digitaal ecosysteem uit te bouwen dat allerlei innovatieve start ups, app-ontwikkelaars en digitale ondernemers aantrekt. 'Ze gaan trouwens vaak op een veel creatievere manier met deze data om dan de overheden zelf en maken zo het leven van mensen makkelijker', luidt het. B
In ons land staat het gebruik van open data nog maar in de kinderschoenen. De Europese Commissie zet België pas op de zestiende plaats van de 28 EU-landen wat betreft het gebruik van open data. 'We hebben dus nog een hele weg af te leggen', zegt De Croo, die samen met staatssecretaris Theo Francken, die bevoegd is voor Administratieve Vereenvoudiging, momenteel 'een ambitieuze open data-strategie' voor ons land uitwerkt.
De minister verwijst naar technologiefederatie Agoria, die berekende dat het ter beschikking stellen van al die datasets 900 miljoen euro netto kan opleveren.
Privacy
'De privacygrenzen van woningeigenaars moeten duidelijker afgebakend worden', is het oordeel van de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen). 'Dat Realo de Belgische huizenmarkt zo transparant mogelijk in kaart wil brengen is op zich niet verkeerd', stelt CIB.
'Maar Realo gaat daarin wel bijzonder ver. Woningen worden gekopieerd van websites van vastgoedmakelaars. De daar gevonden informatie wordt aangevuld met een pak informatie waar de verkoper niet om vraagt, zoals gemiddelde inkomens, etnische achtergronden en werkloosheidscijfers.'
CIB Vlaanderen vindt dat de consument geïnformeerd moet worden, zelfs al is de informatie betwistbaar, of kan zij leiden tot stigmatisering, maar er zijn grenzen. 'Het zelfbeschikkingsrecht van de vastgoedconsument moet voorop worden gesteld', schrijft CIB in zijn persbericht. 'Het uitgangspunt moet zijn dat een verkoper bepaalt waar zijn woning geadverteerd wordt, en met welke informatie. Eens een woning verkocht is, verdwijnt de woning van het web en bepaalt alleen de nieuwe eigenaar wat en of er nog gepubliceerd wordt.'
Meest gelezen
- 1 Imec presenteert vastestofbatterij die elektrisch rijden fors goedkoper kan maken
- 2 Veel vaker ‘medisch ontslag’ voor langdurig zieke dan re-integratie
- 3 Vers winstalarm bij Mercedes onderstreept crisis bij Duitse autobouwers
- 4 Belfius pompt miljoenen in Franse superapp rond gezondheidszorg
- 5 Nike lobbyde tot bij De Croo om monsterclaim van douane en fiscus te ontlopen