Interparking zet eerste stap in Oost-Europa

Roland Cracco (links), de gedelegeerd bestuurder van Interparking, en Alain Devos, de gedelegeerd bestuurder van Fortis Real Estate.

Interparking, het dochterbedrijf van Fortis Real Estate, de vastgoedtak van AG Insurance, gaat zijn eerste parking bouwen in Oost-Europa. Het investeert samen met een lokale partner 10 miljoen euro in een ondergrondse garage met 300 plaatsen in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië.

(tijd) - Naast de voortgezette groei op de zeven West- en Zuid-Europese thuismarkten gaat Interparking twee markten testen in Oost-Europa: Roemenië en Polen.

'We investeren zeker niet te laat in Oost-Europa. In onze business moeten drie basisvoorwaarden vervuld zijn: voldoende rechtszekerheid (lange tijd een probleem in Oost-Europa voor wie investeert op langere termijn), voldoende koopkracht en voldoende afdwingbaarheid. Als de lokale overheid er niet klaar voor is om foutparkeren in de buurt systematisch aan te pakken, kan je nooit een parkeergarage rendabiliseren’, benadrukt Alain Devos, de gedelegeerd bestuurder van Fortis Real Estate, de hoofdaandeelhouder van parkinguitbater Interparking.

‘Het komt er op aan om in de landen of in een regio waar je werkt, relatief voldoende schaalgrootte te ontwikkelen om de vaste kosten te drukken’, benadrukt Roland Cracco, de gedelegeerd bestuurder van Interparking. Om die reden wil Interparking ook graag verder groeien in Frankrijk.

Interparking is een van de grootste parkeeruitbater van Europa.  In 2009 realiseerde het een omzet van 284,3 miljoen euro.

Zeven landen

Het was tot nu toe in zeven landen aanwezig: België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk.

De groep met 1.915 medewerkers exploiteerde eind vorig jaar 275.000 parkeerplaatsen in 556 parkings in 345 steden. De groep realiseerde vorig jaar een bedrijfskasstroom van 96,1 miljoen euro.

 Ook de risicospreiding maakt het voor AG insurance een interessant beleggingsvorm.

De waarde van Interparking ligt in de vork van 1 à 1,5 miljard euro. Het is sinds 2002 voor 90 procent in handen van Fortis Real Estate en nog voor 10 procent in handen van de stichterfamilie De Clercq.

Vinci

Twee jaar geleden kondigde Fortis een joint-venture aan tussen Interparking en de parkingdivisie van het Franse Vinci. Die denkpiste paste toen ook perfect in het verhogen van de solvabiliteit van Fortis.

In een uitgebreid interview in De Tijd van donderdag vertellen Alain Devos en Roland Cracco waarom Interparking alleen doorgaat, niet te koop is en wat de ambities zijn.

Patrick Luysterman

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect